Sernik PANDA

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Sernik PANDA

_syrnik_panda.jpg

Składniki:

Biszkopt:

* 3 białka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
* 1 łyżka octu
* 3 żółtka
* 1 (niepełna) łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 - 2 łyżki kakao

Masa serowa:

* 1 lit mleka
* 500 ml śmietany 22%
* 4 jajka
* 200 - 300 g masła
* 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Biszkopt: 3 białka ubić na pianę, dodając cały cukier .
Amoniak zgasić octem (wymieszać razem ocet z amoniakiem), żółtka ubić i dodać do nich amoniak. Zmieszać ubite białka i żółtka z amoniakiem. Dodać mąkę ziemniaczaną , kakao i mąkę. Wszystko razem bardzo ostrożnie wymieszać.

Biszkopt pieczemy w formie (20 x 22 cm), przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa serowa: Zagotować mleko. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i wlać na gotujące się mleko. Gotować razem na bardzo małym ogniu, dotąd dopóki nie zacznie tworzyć się twarożek. Otrzymaną masę twarogową wyłożyć na sitko lub durszlak wyłożony złożoną kilkakrotnie gazą, aby dobrze odciekła serwatka. Ostudzić całkowicie.

Ubić masło z cukrem pudrem do białości. Dodać wystudzony twarożek i dokładnie razem ubić.
Powstałą masę sernikową podzielić na dwie części i di jednej z nich dodać kakao i ubić mikserem.

Składanie:

Na biszkopt wykładamy białą masę serową. Na białą wykładamy ostrożnie masę serową kakaową i delikatnie wygładzamy łopatką. Całość należy schłodzić w lodówce.

rozmiar formy 20*22
 

Załączniki

  • _syrnik_panda.jpg
    _syrnik_panda.jpg
    47 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mam przepis na to ciasto tylko bez masy kakaowej. Kiedys nazywało się to u nas Melba i swego czasu to był hit.
Masa jest bardzo delikatna w smaku. Ważne żeby nie przegotowac twarogu bo mogą być wyczuwalne w masie grudki.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Sernik wygląda niezwykle apetycznie
mniam.gif
. I jednak różni się od wersji znanej pod nazwą melba. Sam sposób uzyskiwania masy serowej jest prawie taki sam, bo i ja robię coś podobnego, ale bez warstwy biszkoptowej i masa serowa jest tylko biała