- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
Sernik PANDA
Składniki:
Biszkopt:
* 3 białka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
* 1 łyżka octu
* 3 żółtka
* 1 (niepełna) łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 - 2 łyżki kakao
Masa serowa:
* 1 lit mleka
* 500 ml śmietany 22%
* 4 jajka
* 200 - 300 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt: 3 białka ubić na pianę, dodając cały cukier .
Amoniak zgasić octem (wymieszać razem ocet z amoniakiem), żółtka ubić i dodać do nich amoniak. Zmieszać ubite białka i żółtka z amoniakiem. Dodać mąkę ziemniaczaną , kakao i mąkę. Wszystko razem bardzo ostrożnie wymieszać.
Biszkopt pieczemy w formie (20 x 22 cm), przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: Zagotować mleko. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i wlać na gotujące się mleko. Gotować razem na bardzo małym ogniu, dotąd dopóki nie zacznie tworzyć się twarożek. Otrzymaną masę twarogową wyłożyć na sitko lub durszlak wyłożony złożoną kilkakrotnie gazą, aby dobrze odciekła serwatka. Ostudzić całkowicie.
Ubić masło z cukrem pudrem do białości. Dodać wystudzony twarożek i dokładnie razem ubić.
Powstałą masę sernikową podzielić na dwie części i di jednej z nich dodać kakao i ubić mikserem.
Składanie:
Na biszkopt wykładamy białą masę serową. Na białą wykładamy ostrożnie masę serową kakaową i delikatnie wygładzamy łopatką. Całość należy schłodzić w lodówce.
rozmiar formy 20*22
Składniki:
Biszkopt:
* 3 białka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
* 1 łyżka octu
* 3 żółtka
* 1 (niepełna) łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 - 2 łyżki kakao
Masa serowa:
* 1 lit mleka
* 500 ml śmietany 22%
* 4 jajka
* 200 - 300 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt: 3 białka ubić na pianę, dodając cały cukier .
Amoniak zgasić octem (wymieszać razem ocet z amoniakiem), żółtka ubić i dodać do nich amoniak. Zmieszać ubite białka i żółtka z amoniakiem. Dodać mąkę ziemniaczaną , kakao i mąkę. Wszystko razem bardzo ostrożnie wymieszać.
Biszkopt pieczemy w formie (20 x 22 cm), przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: Zagotować mleko. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i wlać na gotujące się mleko. Gotować razem na bardzo małym ogniu, dotąd dopóki nie zacznie tworzyć się twarożek. Otrzymaną masę twarogową wyłożyć na sitko lub durszlak wyłożony złożoną kilkakrotnie gazą, aby dobrze odciekła serwatka. Ostudzić całkowicie.
Ubić masło z cukrem pudrem do białości. Dodać wystudzony twarożek i dokładnie razem ubić.
Powstałą masę sernikową podzielić na dwie części i di jednej z nich dodać kakao i ubić mikserem.
Składanie:
Na biszkopt wykładamy białą masę serową. Na białą wykładamy ostrożnie masę serową kakaową i delikatnie wygładzamy łopatką. Całość należy schłodzić w lodówce.
rozmiar formy 20*22
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: