Sernik pomarańczowo- czekoladowy

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,906
2,257
113
Z życiu takiego sera nie widziałam. Znowu masz lepiej niż ja
fiesgrins.gif
. Sernik będzie na święta.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja sie nie wypowiem o polskim serach bo pieke na niemieckich quark-ach - bardziej przypomina naturalny serek homogenizowany wymieszany z bialym, mielonym serem. Ale serniki wychodza obledne
icon_biggrin.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
yrsa @ 22 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1269946Z życiu takiego sera nie widziałam. Znowu masz lepiej niż ja
fiesgrins.gif
. Sernik będzie na święta.
Znowu? A co mam lepsze od Ciebie, oprócz sera którego nie mogę jeść
icon_lol.gif
. Wcale nie mam lepiej, nie mogę kupić stacjonarnie lakierów CA, a do Lidla i Natury mam ho ho i jeszcze trochę <foch>.

W każdym razie wiesz, zawsze Ci ten serek mogę przywieźć, nawet się zaopatrzyłam w specjalną torbę
fiesgrins.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Zrobiłem sernik kawowy na ,,Mój ulubiony&quot; z Wielunia.
Wydaje się dobry i faktycznie najbardziej tłusty z dostępnych serów.
W Łodzi dostępny w Carrefourze ;))
pozdrawiam
D.
ps. muszę odetchnąć od serników, następny dopiero przed świętami
icon_wink.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
No, machnąłem znowu wczoraj ten sernik.Wyszedł bdb.choć leciutko przypiekł mi się wierzch(grzałki góra-dół 150-160 st.
Poprzedni mi się rozwalił. Był on oczywiście, tak jak pisała Joanna, niedopieczony.Ten się nie rozwalił i nawet ładnie odszedł od formy mimo iż zapomniałem nasmarować boków formy sklarowanym masłem.
Konsumpcja niestety dopiero w niedzielę
icon_wink.gif
)
pozdrawiam
 

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
i2m5.jpg


Witajcie
icon_wink.gif

Po długiej przerwie ponownie ten sernik.Polecam go wszystkim.Użyłem serka ,,President&quot;&quot; tłuszcz co prawda tylko 7% ale za to dobrze przyprawiony i już z wanilią.Jest on niestety dość płynny, ale dłuższe pieczenie zniwelowało ten problem.Robiłem go bez spodu.Dodana czekolada -gorzka,pomarańczowy Wawel poprawił ,,stałość &quot; sernika z czekoladą.
Mnie te serniki bardzo smakują.
pozdrawiam
 

Ninawkuchni

Active member
Gru 9, 2024
14
30
13
No i robiłam z podwójnej porcji. Wzięłam te składniki bazowe i piekłam w oparciu o to, jak robię inne serniki.

Spodu nie podpiekam nigdy, bo wychodzi za twardy, więc tylko schładzam w lodowce.

Na spód dałam ciasteczka korzenne, zmiksowane, połączone z masłem 60 g (na każdą blachę)

Ser z Piątnicy, cukru 80% szklanki na ciasto, sok i skórka z całej pomarańczy, dodatkowo aromat pomarańczowy dla podbicia smaku pomarańczy.
Do masy czekoladowej użyłam czekolady deserowej 50% roztopionej w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę połączyłam nie z 2, a z 1,5 szklanki masy sernikowej - a następnym razem połączę ze szklanką; żeby masa była bardziej gęsta i można było osiągnąć lepszy efekt marmurka.

Pieczenie: gdybym piekła jeden sernik to zrobiłabym kąpiel wodną ale piekłam na dwóch poziomach więc piekłam z parą wodną - na dolnym poziomie blacha z wrzątkiem, na środkowym poziomie jeden sernik , na górnym poziomie jeden sernik.

Piekłam w 180 stopniach przez 15 minut, później bez otwierania piekarnika zmniejszyłam temp do 130 stopni i piekłam przez godzinę, sernik ze środkowego poziomu potrzebował jeszcze z 10 minut aż wierzch będzie ścięty.

Ostatnie zdjęcie pokazuje jak wykładamy blachę - zawsze podwójna warstwa papieru do pieczenia przy metalowych blachach, żeby nie złapało koloru .

Serniki zawsze studzę w piekarniku ale tym razem niestety musiały ustąpić miejsca piernikom. Pęknięcie (ewentualne) biorę na klatę
 

Załączniki

  • IMG_5644.jpeg
    IMG_5644.jpeg
    196.4 KB · Wyświetleń: 14
  • IMG_5645.jpeg
    IMG_5645.jpeg
    161.6 KB · Wyświetleń: 14
  • IMG_5639.jpeg
    IMG_5639.jpeg
    152 KB · Wyświetleń: 14
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy