- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik pomarańczowo- makowo- marcepanowy
z książki The 50 Best Cheesecakes in the World
przetłumaczony i wpisany przez Dziunię do Niewypróbowanych:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;#entry960697
Składniki na formę 23-24 cm
filiżanka to ok. 236 ml
Spód:
- 1 2/3 filiżanki ciastek pełnoziarnistych
- 1/2 filiżanki posiekanych migdałów
- 1/2 filiżanki czyli 113 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 900 g serka kremowego zmiękczonego
- 1 1/2 filiżanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 filiżanki śmietany 30-36%
- 56 g masy marcepanowej zmiękczonej
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki zapachu pomarańczowego
- 1/2 filiżanki koncentratu soku pomarańczowego
- 3 łyżki maku
Polewa:
- 2/3 filiżanki śmietany 30-36%
- 1/3 filiżanki cukru
- 1/4 filiżanki likieru pomarańczowego
Wymieszać składniki spodu i wyłożyć nimi spód i brzegi natłuszczonej foremki.
Nagrzać piekarnik do 220*C.
Zmiksować na średnich obrotach ser, dodać cukier, miksować, dodać mąkę. Wbić jajka i miksować na gładko.
Za pomocą blendera lub malaksera zmiksować śmietanę, marcepan i skórkę z pomarańczy. Dodać masę do sera i wymieszać dobrze. Dodać zapachy, sok pomarańczowy i mak, wymieszać. Wylać masę na spód i piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 110*C i piec 1 godzinę 10 minut do 1 h 20 minut, aż środek będzie lekko trzęsący się. Wyjąć z piekarnika i chłodzić na kratce 1-2 godziny. Schładzać całą noc w lodówce.
Na polewę ubić śmietanę i wmieszać ostrożnie likier. Wyłożyć na zimny sernik i ozdobić migdałami w słupkach oraz skórką pomarańczową (najlepiej 'loczkami' z zestera).
Moja wersja:
Tortownica 26 cm
Spód:
1/2 opakowania ciastek Digestive
garść zmielonych migdałów
ok. 60 g masy marcepanowej
70 g stopionego masła
Piekłam 9 minut w 190 stopniach.
Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego Delfiko
1 czubata szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka maizeny
5 jajek M
60 g masy marcepanowej
2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego
3 łyżeczki likieru migdałowego
skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki maku
Najpierw roztarłam widelcem masę marcepanową (uzyskaną z lidlowego "chlebka"
z jednym jajkiem na gładką masę, potem dodałam pozostałe składniki mieszając je tylko widelcem.
Piekłam gazetowo ( 10 minut 250 stopni, 50 min. 160 stopni).
z książki The 50 Best Cheesecakes in the World
przetłumaczony i wpisany przez Dziunię do Niewypróbowanych:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;#entry960697
Składniki na formę 23-24 cm
filiżanka to ok. 236 ml
Spód:
- 1 2/3 filiżanki ciastek pełnoziarnistych
- 1/2 filiżanki posiekanych migdałów
- 1/2 filiżanki czyli 113 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 900 g serka kremowego zmiękczonego
- 1 1/2 filiżanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 filiżanki śmietany 30-36%
- 56 g masy marcepanowej zmiękczonej
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki zapachu pomarańczowego
- 1/2 filiżanki koncentratu soku pomarańczowego
- 3 łyżki maku
Polewa:
- 2/3 filiżanki śmietany 30-36%
- 1/3 filiżanki cukru
- 1/4 filiżanki likieru pomarańczowego
Wymieszać składniki spodu i wyłożyć nimi spód i brzegi natłuszczonej foremki.
Nagrzać piekarnik do 220*C.
Zmiksować na średnich obrotach ser, dodać cukier, miksować, dodać mąkę. Wbić jajka i miksować na gładko.
Za pomocą blendera lub malaksera zmiksować śmietanę, marcepan i skórkę z pomarańczy. Dodać masę do sera i wymieszać dobrze. Dodać zapachy, sok pomarańczowy i mak, wymieszać. Wylać masę na spód i piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 110*C i piec 1 godzinę 10 minut do 1 h 20 minut, aż środek będzie lekko trzęsący się. Wyjąć z piekarnika i chłodzić na kratce 1-2 godziny. Schładzać całą noc w lodówce.
Na polewę ubić śmietanę i wmieszać ostrożnie likier. Wyłożyć na zimny sernik i ozdobić migdałami w słupkach oraz skórką pomarańczową (najlepiej 'loczkami' z zestera).
Moja wersja:
Tortownica 26 cm
Spód:
1/2 opakowania ciastek Digestive
garść zmielonych migdałów
ok. 60 g masy marcepanowej
70 g stopionego masła
Piekłam 9 minut w 190 stopniach.
Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego Delfiko
1 czubata szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka maizeny
5 jajek M
60 g masy marcepanowej
2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego
3 łyżeczki likieru migdałowego
skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki maku
Najpierw roztarłam widelcem masę marcepanową (uzyskaną z lidlowego "chlebka"
Piekłam gazetowo ( 10 minut 250 stopni, 50 min. 160 stopni).
Ostatnią edycję dokonał moderator: