- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Co tu dużo mówić - rewelacyjny! Zwarty, miękki, na kruchym, orzechowym spodzie... Zresztą pozwolę sobie zacytować autorkę książki "Najlepsze ciasta świata", z której to przepis pochodzi:
"Serniki o żydowskich tradycjach z Europy Wschodniej są znane jako jedne z najsmaczniejszych na świecie. Nie są lekkie i puszyste, jak większość ich współczesnych wersji, ale zwarte i wyraziste w smaku. Ten przepis to moje rodzinne dziedzictwo, częściowo przekazane mi przez babcię, a po wielu latach uzupełnione przez ciocię z Rosji."
Opis + moja sympatia do Rosji = sernik rosyjski jest już zrobiony
Składniki na tortownicę 28 cm.
Spód:
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zwykłego cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki miękkiego masła
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
700 g twarogu na sernik
200 g miękkiego białego sera, np. ricotty
1 i 1/2 szklanki cukru
6 dużych jaj, rozdzielonych
sok i skórka z cytryny (skórkę pominęłam)
3 łyżki mąki
1 szklanka tłustej śmietany (dałam 30 %)
ew. szklanka sułtanek (oczywiście pominęłam :] )
cukier puder do posypania
W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.
W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!