Sernik rosyjski

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
sernikrosyjski.JPG

sernikrosyjski2.JPG

Co tu dużo mówić - rewelacyjny! Zwarty, miękki, na kruchym, orzechowym spodzie... Zresztą pozwolę sobie zacytować autorkę książki "Najlepsze ciasta świata", z której to przepis pochodzi:

"Serniki o żydowskich tradycjach z Europy Wschodniej są znane jako jedne z najsmaczniejszych na świecie. Nie są lekkie i puszyste, jak większość ich współczesnych wersji, ale zwarte i wyraziste w smaku. Ten przepis to moje rodzinne dziedzictwo, częściowo przekazane mi przez babcię, a po wielu latach uzupełnione przez ciocię z Rosji."

Opis + moja sympatia do Rosji = sernik rosyjski jest już zrobiony

Składniki na tortownicę 28 cm.

Spód:

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki zwykłego cukru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżki miękkiego masła

3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich

3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.

700 g twarogu na sernik

200 g miękkiego białego sera, np. ricotty

1 i 1/2 szklanki cukru

6 dużych jaj, rozdzielonych

sok i skórka z cytryny (skórkę pominęłam)

3 łyżki mąki

1 szklanka tłustej śmietany (dałam 30 %)

ew. szklanka sułtanek (oczywiście pominęłam :] )

cukier puder do posypania

W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.

W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.

W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.

Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.

Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

• Dzięki
Reakcje: janie

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,056
384
83
Piękny! I wygląda smakowicie
mniam.gif

Ps. Teraz widzę, skąd to zainteresowanie cukierniami - Ty chyba bardzo lubisz słodycze
icon_smile.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
cvety.gif
Bukiet, duuuży dla Eklerka. Popełniłam serniczek w Święta i ... nie udało mi się zrobić zdjęcia. A szkoda. Sernik wyszedł superowy, boski, sama nie wiem jak go określić, jednoczesnie wilgotny i kremowy. Taki, no, na każdy gust. A jaka prezencja ... A co najważniejsze - nie opadł. Zrobiłam do niego różowy lukier o smaku żurawinowym (z naturalnego soku, tego z buteleczki). Na Nowy Rok powtórka i obowiązkowo zdjęcie. Dzięki Eklerku. Jestem Twoją fanką.
bussi.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
A oto i corpus delicti ... z żurawinową polewą
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Sernik_ros.JPG

Załączniki

• Sernik_ros.JPG
    Sernik_ros.JPG
    105.2 KB · Wyświetleń: 4
  • Sernik_ros__porcjs.JPG
    Sernik_ros__porcjs.JPG
    80.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy