Przepis pochodzi z książeczki 'Kuchnia rosyjska - nowe pomysły na tradycyjne potrawy' kupionej z 'Panią domu':
Ciasto:
* 250 g mąki
* 40 g kakao
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 jajko
* 150 g masła
Masa serowa:
* 200 g masła (pominęłam bo dałam ser z wiaderka)
* 600 g mielonego tłustego twarogu (dałam 1 kg sera z wiaderka z Lidla)
* 3 jajka (dałam 4)
* 150 g cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 budyń waniliowy w proszku (dałam 2 ze względu na większą ilość sera)
* cukier puder do posypania
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę, całość posiekać nożem. (Ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam to malakserem). Jak już powstaną grudki dodać oba cukry i jajko, szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki, pozostałym wyłożyć dno tortownicy (ja piekłam w prostokątnej blasze o wymiarach 32x20 cm).
Masa serowa:
Masło rozpuścić. Jajka ubić z cukrami. Nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami ser. Na koniec masę wymieszać z budyniem i stopionym masłem.
Masę serową wylać na spód ciasta. Na wierzch nakładać małe kawałeczki pozostawionego wcześniej ciasta.
Piec około godzinę w temp. 185st.C.
Ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto:
* 250 g mąki
* 40 g kakao
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 jajko
* 150 g masła
Masa serowa:
* 200 g masła (pominęłam bo dałam ser z wiaderka)
* 600 g mielonego tłustego twarogu (dałam 1 kg sera z wiaderka z Lidla)
* 3 jajka (dałam 4)
* 150 g cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 budyń waniliowy w proszku (dałam 2 ze względu na większą ilość sera)
* cukier puder do posypania
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę, całość posiekać nożem. (Ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam to malakserem). Jak już powstaną grudki dodać oba cukry i jajko, szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki, pozostałym wyłożyć dno tortownicy (ja piekłam w prostokątnej blasze o wymiarach 32x20 cm).
Masa serowa:
Masło rozpuścić. Jajka ubić z cukrami. Nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami ser. Na koniec masę wymieszać z budyniem i stopionym masłem.
Masę serową wylać na spód ciasta. Na wierzch nakładać małe kawałeczki pozostawionego wcześniej ciasta.
Piec około godzinę w temp. 185st.C.
Ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: