- Gru 2, 2004
- 13,816
- 1
- 38
Jadłam ten sernik juz kilka razy, sama go jeszcze nie piekłam, ale oczywiście mam zamiar, szczególnie teraz, gdy w koncu zdobyłam przepis. Jest przepyszny!
Spód:
250 g orzechów włoskich
1-2 łyzki kakao
125 g masła
herbatniki maślane (np. Jutrzenki) 1 1/2 paczki
Orzechy posiekać niezbyt drobno, ciastka zemleć, wszystkie składniki zagnieść.
Formę wyłożyc dokładnie papierem do pieczenia, wyłozyc dno ciastem.
Piec w kąpieli wodnej, we wrzątku, przez 5-10 minut w temp. 180 stopni. jak woda wyparuje, to dolać.
Warstwa serowa:
5 całych jaj + jedno zółtko
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml smietanki kremówki (Łowicka polecana)
6 serków Ostrowia pełnotłustych naturalnych
Jajka utrzec z cukrem, dodac smietankę, nastepnie dodac serki.
Wlewac masę na podpieczony spód. Piec ok. 1,5 h w temp 150 stopni w kapieli wodnej. Uzupełniac wrzatek, jesli wyparuje.
Pod koniec pieczenia posypac wierzch płatkami migdałowymi lub biała czekoladą. czarna tez może byc.
Zostawić w spokoju do wystygnięcia.
Podawac schłodzony polany sosem np. wisniowym, czekoladowym.
Pycha. Zdjęcie będzie, jak sie zrobi.
Spód:
250 g orzechów włoskich
1-2 łyzki kakao
125 g masła
herbatniki maślane (np. Jutrzenki) 1 1/2 paczki
Orzechy posiekać niezbyt drobno, ciastka zemleć, wszystkie składniki zagnieść.
Formę wyłożyc dokładnie papierem do pieczenia, wyłozyc dno ciastem.
Piec w kąpieli wodnej, we wrzątku, przez 5-10 minut w temp. 180 stopni. jak woda wyparuje, to dolać.
Warstwa serowa:
5 całych jaj + jedno zółtko
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml smietanki kremówki (Łowicka polecana)
6 serków Ostrowia pełnotłustych naturalnych
Jajka utrzec z cukrem, dodac smietankę, nastepnie dodac serki.
Wlewac masę na podpieczony spód. Piec ok. 1,5 h w temp 150 stopni w kapieli wodnej. Uzupełniac wrzatek, jesli wyparuje.
Pod koniec pieczenia posypac wierzch płatkami migdałowymi lub biała czekoladą. czarna tez może byc.

Zostawić w spokoju do wystygnięcia.
Podawac schłodzony polany sosem np. wisniowym, czekoladowym.
Pycha. Zdjęcie będzie, jak sie zrobi.
