Sernik truskawkowy na zimno

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Szalejecie
icon_smile.gif
To dobrze. Cieszę się, że przepisy z tej krainy, podobno czekoladą i serem płynącej, mogą się czasem przydać :D

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
W mej lodówce wylądował przed chwilą przygotwany niemal wg oryginalnej receptury, tzn. na spodzie czekoladowym i z bitą śmietaną (dziś nie odstępowałam jej na krok
icon_smile.gif
).
Składniki masy serowej (czyszcenie lodówki)
twarożku i serka mascarpone w sumie około 500 g
cukru 140g
musu truskawkowego 300 g
bitej śmietany około 300 ml (miałam zostawić część, ale... zapomniałam... zawsze coś... mhm)
pozostałe składniki bez zmian
Sernik wykonałam w blaszce 26 cm i było go sporo... Jutro fotka (o ile nie będzie mi płynął
icon_smile.gif
)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zamiast truskawek maliny:

sernik_malinowy_bez_pieczenia.jpg

Załączniki

• sernik_malinowy_bez_pieczenia.jpg
    sernik_malinowy_bez_pieczenia.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 1

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Jakiś czas temu zrobiłam ten sernik, trzymałam się ściśle proporcji, a on wzion
icon_wink.gif
i mi popłynął.
Żelatynę miałam nie w listkach tylko taką zwykłą. Za mało jej dałam?. Może wyjdę na blondynkę - miało to znaczenie, że tu listki a tu proszek? Jest w też żelatynie w listkach więcej żelatyny?
icon_wink.gif

W smaku jednak rzeczywiście rewelacyjny był.

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Nie sądzę, żeby żelatyny w proszku było mniej, czy więcej niż tej w listkach. Może źle się rozpuściła, może jej za mało trochę było? Proponuję spróbować jeszcze raz i dać np 2x więcej żelatyny niż wcześniej. Ja kiedyś się do agaru zraziłam - zrobiłam coś i mi się ściąć nie chciało... U mnie w sklepie jest tylko w listkach, więc taką używam, ale u mamy robiłam z normalną żelatyną (sypaną) i też dobre wyszło - ścięło się tak, jak miało się ściąć...

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
trzkasienka @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302493czy wszystkie z Was dodaja do masy jajka?
nie dodaję do ciast na zimno surowych jajek

jeśli są pilnie wymagane to dodaję same żółtka, ugotowane i przetarte przez sitko, wiażą masę całkiem dobrze

serniki na zimno tylko z galaretką lub żelatyną, jeśli mają być bardziej delikatne, to dodaję bitą śmietanę

pozdrawiam:)

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Czy ktoś robił z żelatyną w proszku? Ile jej dać?

"jeśli są pilnie wymagane to dodaję same żółtka, ugotowane i przetarte przez sitko, wiażą masę całkiem dobrze" - ugotowane jajko? to chyba czuć w takiej piance i a co z puszystością którą dają ubite jajka (chyba że za mało doświadczona jestem)?!

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
_Gonia_ @ 15 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1303578Czy ktoś robił z żelatyną w proszku? Ile jej dać?
Ja robiłam; dałam tyle, ile widnieje w przepisie:

lemina @ 16 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=112889812 listków żelatyny (20g)
Co do surowych jajek, nie boję się ich w przepisach. Przede wszystkim porządnie je myję z detergentem, potem sparzam wrzątkiem, a żółtka ucieram z cukrem na parze, więc nie są już surowe.
W tym serniku dają fantastyczną puszystość, więc w miarę możliwści staram się z nich nie rezygnować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Robie
icon_smile.gif
Tzn zrobilam ale teraz tezeje. Nie robilam spodu, dalam wiecej przecieru. Na wierzch dam polowki truskawek i galaretke. Jak ladnie zastygnie to jutro wkleje zdjecia
icon_smile.gif

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wyciągam
lecker.gif

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
icon_mrgreen.gif
U mnie tym razem z innym spodem ale ostał się już ino kawalątek
icon_rolleyes.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
A mam pytanie z innej beczki - Agar Agar. Kiedyś próbowałam go użyć, ale mi popłynęło to, co robiłam. Co trzeba zrobić, żeby było dobrze? Jakieś porady? Chciałabym ten sernik zrobić na imprezę szkolną, ale z żelatyną nie każdy zje i pomyślałam, że może spróbuję z agarem, ale nie mam zbyt wiele czasu na eksperymenty...

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
QUOTE (Sierotka3m @ 1 Jul 2013, 10:10 ) index.php?act=findpost&pid=1448358Nie mam doświadczenia z agarem, ale ostatnio rozważałam temat użycia go. Znalazłam taki artykuł: http://www.wielkiezarcie.com/article70832.html, może pomoże
icon_wink.gif
Sierotka3m: dzięki za linka. Muszę do niego wrócić, jak będę w stanie myśleć. Na razie pojechałam na żelatynie i zamin pokroiłam truskawki na no, to masa w misce mi się ścięła - świnia. To nie był mój dzień na gotowanie...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy