trzkasienka @ 13 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1302493czy wszystkie z Was dodaja do masy jajka?nie dodaję do ciast na zimno surowych jajek
jeśli są pilnie wymagane to dodaję same żółtka, ugotowane i przetarte przez sitko, wiażą masę całkiem dobrze
serniki na zimno tylko z galaretką lub żelatyną, jeśli mają być bardziej delikatne, to dodaję bitą śmietanę
pozdrawiam![]()
Beata71 @ 13 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1302554nie dodaję do ciast na zimno surowych jajek
jeśli są pilnie wymagane to dodaję same żółtka, ugotowane i przetarte przez sitko, wiażą masę całkiem dobrze
serniki na zimno tylko z galaretką lub żelatyną, jeśli mają być bardziej delikatne, to dodaję bitą śmietanę
pozdrawiam
ooo, dziekuje!!!
_Gonia_ @ 15 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1303578Czy ktoś robił z żelatyną w proszku? Ile jej dać?Ja robiłam; dałam tyle, ile widnieje w przepisie:
lemina @ 16 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=112889812 listków żelatyny (20g)Co do surowych jajek, nie boję się ich w przepisach. Przede wszystkim porządnie je myję z detergentem, potem sparzam wrzątkiem, a żółtka ucieram z cukrem na parze, więc nie są już surowe.
W tym serniku dają fantastyczną puszystość, więc w miarę możliwści staram się z nich nie rezygnować.
Czyżbyś wiedziała, że siedzi właśnie u mnie w lodówce? Ale w zasadzie tylko twarożki, cukier, truskawki, sok z cytryny i żelatynaLeniwa jestem i nie mam ochoty większej ilości garów brudzić![]()
![]()
Sierotka3m: dzięki za linka. Muszę do niego wrócić, jak będę w stanie myśleć. Na razie pojechałam na żelatynie i zamin pokroiłam truskawki na no, to masa w misce mi się ścięła - świnia. To nie był mój dzień na gotowanie...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.