Sernik w cieście miodowym

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,263
2,451
113
Krystyna9 @ 1 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1043849Przezornie napisałam w liczbie mnogiej, bo nigdy nie wiem które piecze a które robi zdjęcia
icon_mrgreen.gif
Krysiu
zdjęcia zawsze robi mąż Gucio
icon_mrgreen.gif

Jeżeli chodzi o pieczenie to słodkie wypieki z reguły są wynikiem mojego zaangażowania, chlebowe natomiast męża
icon_mrgreen.gif
(ale od słodkich wypieków również nie stroni), ja tylko odpowiadam za zakwas
rofl.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,196
5,589
113
Gucio, dobraliście się w korcu maku.
fiesgrins.gif
Zainteresowanie kuchnią od strony produkcji to bardzo sympatyczna cecha u mężczyzn.
daumen.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,263
2,451
113

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,196
5,589
113
I tak ma być, w końcu to nie raj
rofl.gif
.

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Krysiu mam pytanie ,wczoraj nie właściwie dziś w nocy upiekłam placki 4 i okazało się,ze nie ma budyniu do masy serowej więc placki rozłożyłam tak by ostygły no i wyszłam do pracy .Placki sobie leżą a ja dopiero po przyjściu z pracy dorobię gorący ser i przełożę placki .No i pytanie : czy nic tym moim packą nie zaszkodzi nie wyschną za bardzo pozostawione na zewnątrz .Ciasto będzie jedzone dopiero w imieniny Marcina więc jak dziś przełożę zostawię na noc w kuchni a jutro rano włożę do lodówki to do popołudniowej czwartkowej kawy mam nadzieję dojdzie? co?

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,148
0
36
dzis lub jutro zrobię, juz mam składniki , nawet kupiłam sztuczny miód ;)

podobny przepis znalazłam w nowych przepisach siostry Anastazji, ale uboższy
icon_smile.gif
Twój mi lepiej sie podoba

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
a u mnie bedzie na sobote, placki wlasnie sie studza
icon_smile.gif
robilam z naturalnym miodem, zobaczymy co z tego wyjdzie ale juz nie moge sie doczekac
mniam.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,148
0
36
zapomniałam kupić budyń, placki czekają , piekłąm w zwykłej prostokątnej blaszce.

trochę się boję czy mi sie jajecznica nie zrobi jak będę ten ser z jajami gotować..

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,137
2,348
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Mój sernik w cieście miodowym udał się wyśmienicie.Krystyno dziękuję bardzo za wstawienie przepisu.
(Następnym razem jedynie delikatnie dosłodzę ser bo ja z tych co ciut słodsze preferują choć reszta rodziny zakazała bo mówi ,ze taki jest pyszny )

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,148
0
36
zrobiłam, czy wasza masa jest idealnie gładka? bo moja niestety ma takie hmm no nie wiem jak to nazwać, jest smaczny , ale mnie nie posmakował , placki miodowe- genialne, tylko masa mi nie pasuje. raczej to nie mój smak.

ale proporcje skąłdników idealnie pasuje , bo ciasto wyszło mi piekne.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,137
2,348
113
Doruśka, moja masa wychodzi praktycznie idealnie gładka, aksamitna o smaku budyniowo-serowym. Ciasto jak postoi dłużej, robi się bardziej wigotne

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,148
0
36
być może u mnie zawinił ser- kupiłam zwykły tłusty twaróg- jakoś nei mogę sie do tych paciaj z wiaderek przekonac ;) ale w czasie gotowania zrobiła sie ta masa z takimi grudeczkami czy coś? Czy myslisz Krysiu ,ze to moze być wina sera?
ciasto jest smaczne, wilgotne, naprawdę ok, moje dziecko twierdzi ze cuuudne, i ciągle podjada;)
a mi by tu bardziej masa karpatkowa podeszła, po prostu , kazdy ma inne gusty
icon_smile.gif

ps- to,że mnie nei rzuciło nie znaczy ,ze jest niefajne! ale piszę, bo np sernikobrownies wszystkim smakuje- mi nie i czułam się dziwnie,Że tylko mi nie bardzo ;)

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,137
2,348
113
Wychodzi z tego, że ten ser był coś nie teges. Nie wiem na ile był wilgotny, to po pierwsze. A po drugie to ja bym go przetarła wcześniej przez sito.

Sernikobrownies też nie jest w moi guście, ale nie lubię zwrotu "nie rzuciło mnie na kolana"

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,587
2
0
Doruśka, robiłam wczoraj ciasto nieco podobne, bo też z gotowanym serem.
I też z twarogu, nie z wiaderka (nigdy nie próbowałam wiaderkowego i pewnie nie użyję).
Grudki są, jak to z twarogu. Zupełnie nie przeszkadzają w rozsmarowywaniu masy. To jest taki budyń z wyczuwalnymi grudeczkami sera.
Ale nie są to duże kawałki sera. Jeśli miałabyś takie duże, to znaczy, że ser nie był mieszany podczas gotowania.

Jeśli masa była do smarowania, to jest ok
icon_smile.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,307
0
0
.agatko., w moim domu przy robieniu sernika gotowanego (z innego przepisu, ale metodą podaną w tym), w celu uniknięcia grudek, całą masę po zagotowaniu miksuje się blenderem. dzięki temu nie ma ani jednej grudki, konsystencja jest kremowa, a również robimy z prawdziwego twarogu
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy