- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Powstał jako utylizacja pozostałej masy makowej. Szkoda było przecież wyrzucic a do zamrożenia to było zbyt mało. I tak powstał sernik z makiem
Składniki:
* 900g sera śmietankowego (tyle akurat miałam, ale może byc 1000g)
* 4 jajka
* 1 opakowanie budyniu wanilinowego
* 100 g białej czekolady
* 4 łyżki mleka
* masa makowa ( u mnie było ok. 4 czubatych łyżek)
* 1-2 łyżeczki ekstraku waniliowego
* ciastka digestive (225g) rozkruszone
* 4 łyżki masła
Masło rozpuścic i wlac w pokruszone ciastka. Wymieszac i gotową masą wyłożyc spód i boki tortownicy o śr. 20 - 22 cm. Wstawic do lodówki. Jeżeli nie mamy pewności, że tortownica jest szczelna. to lepiej wyłożyc ją folią aluminiową. W innym przypadku, tłuszcz będzie kapał na dno piekarnika i będzie się spalał. (tak jak u mnie
)
Ser, jajka i budyń wymieszac aby nie było grudek. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścic w kąpieli wodnej i wystudzic. Masę serową podzielic na dwie części. Do jednej dodac rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy a do drugiej masę makową.
Tortownicę wyjąc z lodówki i na dno wlac 1/2 masy z makiem. Delikatnie wyrównac. Na masę z makiem wyłożyc 1/2 masy serowej z czekoladą. Na to wyłożyc pozostałą masę z makiem a na nią masę z czekoladę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 1h20minut - 1,5h. W połowie pieczenia, aby masa serowa nie spiekła się, przykryc wierzch folią aluminiową. Po całkowitym wystudzeniu. sernik wstawic do lodówki na 8 - 12 godzin


Składniki:
* 900g sera śmietankowego (tyle akurat miałam, ale może byc 1000g)
* 4 jajka
* 1 opakowanie budyniu wanilinowego
* 100 g białej czekolady
* 4 łyżki mleka
* masa makowa ( u mnie było ok. 4 czubatych łyżek)
* 1-2 łyżeczki ekstraku waniliowego
* ciastka digestive (225g) rozkruszone
* 4 łyżki masła
Masło rozpuścic i wlac w pokruszone ciastka. Wymieszac i gotową masą wyłożyc spód i boki tortownicy o śr. 20 - 22 cm. Wstawic do lodówki. Jeżeli nie mamy pewności, że tortownica jest szczelna. to lepiej wyłożyc ją folią aluminiową. W innym przypadku, tłuszcz będzie kapał na dno piekarnika i będzie się spalał. (tak jak u mnie

Ser, jajka i budyń wymieszac aby nie było grudek. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścic w kąpieli wodnej i wystudzic. Masę serową podzielic na dwie części. Do jednej dodac rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy a do drugiej masę makową.
Tortownicę wyjąc z lodówki i na dno wlac 1/2 masy z makiem. Delikatnie wyrównac. Na masę z makiem wyłożyc 1/2 masy serowej z czekoladą. Na to wyłożyc pozostałą masę z makiem a na nią masę z czekoladę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 1h20minut - 1,5h. W połowie pieczenia, aby masa serowa nie spiekła się, przykryc wierzch folią aluminiową. Po całkowitym wystudzeniu. sernik wstawic do lodówki na 8 - 12 godzin

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: