Sernik Waniliowy
Składniki:
Spód:
125g ciastek digestive
4 paluszki Twix'a ( 2 op)
75 g masla
Masa:
900 g serka smietankowego naturalnego w temp pokojowej
230 cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub laska waniliowa
5 jajek w temp pokojowej
400ml śmietany kremówki w temp pokojowej
Ciastka pokruszyc, dodac stopione maslo i wymieszac, wyłożyc na dno tortownicy 25-26 cm , piec okolo 10 min w 180 stopniach. Mikserem utrzec mase serowa, nastepnie dodac wszystkie pozostałe składniki, nie ma potrzeby stosowania juz miksera, wystarczy jakas mieszajka, zeby zbytnio nienapowietrzyc masy. Wylewamy na spod, mozna uniesc tortownice na 3 cm do gory i zrzucuc aby pozbyc sie babelków powietrza, nastepnie wkladamy do piekarnika (200 stopni). Sernik pieczemy w kapieli wodnej, czyli nasza blaszke umieszczamy w wiekszej wypelniona do 3/4 wrzątkiem. Pieczemy okolo 50 min, po czym wyłączamy piekarnik nie wyjmujac ciasta przez jeszcze okolo 1h. Zeby góra sie nie zrumienila mozna przykryc folia. Po okolo 3 h od wyjecia umieszczamy sernik w lodówce na cała noc.
Smacznego
)
Składniki:
Spód:
125g ciastek digestive
4 paluszki Twix'a ( 2 op)
75 g masla
Masa:
900 g serka smietankowego naturalnego w temp pokojowej
230 cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub laska waniliowa
5 jajek w temp pokojowej
400ml śmietany kremówki w temp pokojowej
Ciastka pokruszyc, dodac stopione maslo i wymieszac, wyłożyc na dno tortownicy 25-26 cm , piec okolo 10 min w 180 stopniach. Mikserem utrzec mase serowa, nastepnie dodac wszystkie pozostałe składniki, nie ma potrzeby stosowania juz miksera, wystarczy jakas mieszajka, zeby zbytnio nienapowietrzyc masy. Wylewamy na spod, mozna uniesc tortownice na 3 cm do gory i zrzucuc aby pozbyc sie babelków powietrza, nastepnie wkladamy do piekarnika (200 stopni). Sernik pieczemy w kapieli wodnej, czyli nasza blaszke umieszczamy w wiekszej wypelniona do 3/4 wrzątkiem. Pieczemy okolo 50 min, po czym wyłączamy piekarnik nie wyjmujac ciasta przez jeszcze okolo 1h. Zeby góra sie nie zrumienila mozna przykryc folia. Po okolo 3 h od wyjecia umieszczamy sernik w lodówce na cała noc.
Smacznego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: