- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0

ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12,5 dag margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jajka i 1 żółtko
masa budyniowa:
3 budynie czekoladowe(na 0,5l mleka każdy)
1l mleka
masa serowa:
12,5 dag miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
4 serki waniliowe lub ok. 60 dag serka do wypieków i cukier waniliowy
3 jajka i 1 białko
1 opakowanie budyniu śmietankowego
polewa czekoladowa
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier, jajka i żółtko, zagniatamy szybko ciasto, wałkujemy je i układamy w wyłożonej pergaminem blaszce.
2. Budynie gotujemy w 1l mleka. Powstały gęsty krem, jeszcze gorący rozprowadzamy na surowym cieście. Odstawiamy do wystudzenia.
3. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy na przemian serek i żółtka. Wsypujemy budyń śmietankowy, mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą, a następnie rozkładamy równomiernie warstwę serową na zimnym budyniu czekoladowym.
4. Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy polewę czekoladową.