- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Składniki:
10 gruszek
sok z 1 cytryny
1/2 kostki masła
20 dag cukru
1 op cukru waniliowego
8 jajek
9 łyżek mąki pszennej
9 łyżek mąki ziemn.
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 łyżki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
10 dag śmietany kremówki
1 kg twarogu
1,5 torebki budyniu waniliowego
10 dag rodzynek
7-8 łyżek dżemu morelowego
Gruszki obrać, pokroić na połowki, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając wbijać po jednym z 4 jajek. Wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao oraz mlekiem. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę.
Żółtka z 4 pozostałych jajek utrzeć z twarogiem, resztą cukru, śmietaną i skórką cytrynową. Dodać budyń o rodzynki. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą twarogową. Rozsmarować na ciemnym cieście, ułożyć na tym gruszki.
Piec 45 - 50 min w 200 st.
Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować ciasto.
Moje uwagi:
gruszki polewam obficie sokiem cytrynowym, chyba cytrynka się nazywa, wtedy mam pewność że w całości będą oblane i nie zrobią się ciemne
podpiekam spód ciasta, dopiero później nakładam masę twarogową
jeżeli nie mam kremówki, daję taką śmietanę jaką mam
dżemem smaruję tylko gruszki, a nie całe ciasto
10 gruszek
sok z 1 cytryny
1/2 kostki masła
20 dag cukru
1 op cukru waniliowego
8 jajek
9 łyżek mąki pszennej
9 łyżek mąki ziemn.
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 łyżki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
10 dag śmietany kremówki
1 kg twarogu
1,5 torebki budyniu waniliowego
10 dag rodzynek
7-8 łyżek dżemu morelowego
Gruszki obrać, pokroić na połowki, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając wbijać po jednym z 4 jajek. Wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao oraz mlekiem. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę.
Żółtka z 4 pozostałych jajek utrzeć z twarogiem, resztą cukru, śmietaną i skórką cytrynową. Dodać budyń o rodzynki. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą twarogową. Rozsmarować na ciemnym cieście, ułożyć na tym gruszki.
Piec 45 - 50 min w 200 st.
Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować ciasto.
Moje uwagi:
gruszki polewam obficie sokiem cytrynowym, chyba cytrynka się nazywa, wtedy mam pewność że w całości będą oblane i nie zrobią się ciemne

podpiekam spód ciasta, dopiero później nakładam masę twarogową

jeżeli nie mam kremówki, daję taką śmietanę jaką mam

dżemem smaruję tylko gruszki, a nie całe ciasto
