Sernik z malinami

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,160
5,547
113
Przepis pochodzi z książki Sharon Owens "Herbaciarnia pod Morwami" i nie był przeze mnie wypróbowany. Brzmi nieźle i byloby szkoda, gdybym straciła go z oczu wraz z oddaną ksiązką.
icon_smile.gif


"Przepis na sernik (8 porcji)

S k ł a d n i k i:

PODSTAWA:
tłuszcz roślinny do wysmarowania blachy
125 g biszkoptów imbirowych
65 g masła
WARSTWA ŚRODKOWA
Nasiona z jednego strąka wanilii
75 ml średnio tłustego mleka
500g chudego jogurtu
100 g cukru żelującego
Drobro utarta skórka i sok z 2 cytryn
4 listki lub jedna torebka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
140 ml śmietany - ubitej
PRZYBRANIE
Puszka drylowanych lub plasterkowanych wisni
2 listki żelatyny namoczone w zimnej wodzie.

S p o s ó b p r z y r z ą d z e n i a:
1. Zgnieść biszkopty i dobrze je utrzeć z roztopionym masłem. Nasmarować tortownicę o średnicy ok. 25
cm. Wylepić dno tortownicy przygotowana masą, wyrównać i schłodzić przez 10 minut.
2. Zagotować mleko z nasionami wanilii, dodać żelatynę i cukier żelujący, ubić mikserem wraz z jogurtem i
śmietaną, dodać skórkę i sok cytrynowy, jeszcze chwilę ubijać.
3. Wylać masę mleczną na biszkoptowy podkład i schłodzić przez godzinę lub do jej zastygnięcia.
4. Zmiksowac wiśnie, w razie potrzeby dodac cukru. Zagotować w rondelku łyżkę wody, rozpuścić w niej
namoczoną żelatynę, wymieszać z wiśniami, wylać na zastygnięty sernik i chłodzić przez 2-3 godziny, aż
całkiem stężeje.
5. Wyjąć sernik z tortownicy na paterę, podawać z odrobiną musu malinowego.

( Przepis zawdzięczamy Nevenowi Maguire`owi, szefowi kuchni w "Open Hause" RTE i autorowi cyklu książeczek "Neven Cooks" wydanych przez Poolbeg)
"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy