Sernik z Marsa

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Acha, jedną rzecz jednak przy kolejnej próbie chyba bym zmieniła: zamiast spodu z pokruszonych herbatników - zrobiłabym po prostu kruchy spód. Nie chcę powiedzieć, że ten z ciasteczek był zły - tylko choroba jakis twardy po zastygnięciu, aż trudno kroić go.
Faktycznie,u mnie spód też był dość twardy,a kruchym zawsze można zastąpić.

ale roboty z nim od groma, prawda?
Hmmm,czy ja wiem?Tak średnio powiedziałabym :mrgreen:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Znaczy, z tym spodem "ciastkowym" jesteśmy zgodne...
icon_smile.gif
Tak
Moim zdaniem najlepsze przepisy to takie, nad ktorymi można jeszcze popracować, udoskonalić je. Jak już wspominałam, przepis pochodzi z ksiażki amerykańskiej, a z tego, co zdążyłam już zauważyć, Amerykanie mają totalnie różny od mojego, smak, jeśli chodzi o ciasta. tam zwykle wszystko jest za słodkie, ma zbyt dużo śmietany, kremu.

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Zrobiłam, mówcie co chcecie, ale jest niesamowity...... pyszny i kremowy.
mniam.gif

Wielkie ukłony dla Liski
bussi.gif

Załączniki

• mars.jpg
    mars.jpg
    596.6 KB · Wyświetleń: 0
  • mars2.jpg
    mars2.jpg
    497.8 KB · Wyświetleń: 0

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
niesamowicie kuszący jest ten sernik
lecker.gif

tak sobie myślę, żę na Wielkanoc by był w sam raz
gruebel_2.gif
zasłodzę się na maksa po poście
fiesgrins.gif

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
a ja mam pytanie
icon_smile.gif
- czy czuć w tym serniku żelatynę tzn. czy jest on taki "galaretowaty" jak zazwyczaj serniki na zimno ??

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Serniczek bardzo ciekawy i smaczny. Zrobiłam go na Święta, skorzystałam z uwag zamieszczonych wyżej i tak:
- żelatyny dałam 4 łyżeczki;
- do masy dodałam ok. 2 łyżek cukru i to było ciut za mało;
- spód ciastkowy był w sam raz (zrobiłam go z mieszanki petitek, ciastek kakaowych Jutrzenki i digestive)
- następnym razem sosy dam tylko na wierzch i na krótko przed podaniem. Mój sernik stał w lodówce przez całą noc i sosy były płynne, przy krojeniu nie wyglądało to zbyt fajnie (IMHO)
Generalnie warto go zrobić
daumen.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Sernik bardzo dobry.Spód jest twardy i na drugi raz zrobię kruchy spód,albo dam same ciastka.

mars.jpg

Załączniki

• mars.jpg
    mars.jpg
    65.1 KB · Wyświetleń: 0

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
dzieki akulka, planuje zrobic ten serniczek na moje urodziny, jesli zrobie to dam znac jak wyszedl i postaram sie pstryknac fotke ale to wszystko jesli czas pozwoli mi go zrobic bo jesli nie to bede musisala cos szybszego

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
dziewczyny skoro ten spod ciastkowy jest twardy to postanowilam ze zrobie na kruchym tak jak proponowala tu jedna z Was, i tu pojawa sie moje kolejne pytanie: moze ktoras z Was bylaby tak mila i podala mi przepis na taki kruch spod ktory by se nadawal pod ten sernik. Z gory dziekuje

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
zrobilam serniczek na urodziny, ogolnie byl smaczny jednak dziwnie uplynnil mi sie karmel z marsow i jak kroilam to lecialo takie zadkie cos. Zrobilam nie na ciastkach jak jest w przepisie lecz na kruchym spodzie. Napewno jeszcze kiedys zrobie. Sosy sa przepyszne.
niestety zdjecie posiadam tylko w calosci.

Załączniki

• IM000600.JPG
    IM000600.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

Julia84

Member
Kwi 15, 2008
2
0
0
Własnie zrobiłam tego serniczka i siedzi teraz w lodówce.
Założyłam specjalnie dla niego konto na tym forum
icon_mrgreen.gif

Jestem baaardzo początkująca jeżeli chodzi o pieczenie, ale wydaje mi się że ten sernik jest naprawde prosty i szybko się go robi
icon_biggrin.gif

Jutro bedzie uroczysta degustacja więc zdam relacje czy smakował.
Jezeli wszyscy się na niego nie rzucą - to może nawet zdjecie mi sie uda zrobic :-D

Martwię się tylko o jedno: co sie stanie z tymi kawałkami Marsa w tym serniku... bo jezeli beda takie twarde i w całości to
icon_eek.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Zrobiłam z całej porcji w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik wypełnił ją po brzegi. Do masy dodałam raptem 1 łyżeczkę cukru pudru, wg mnie wystarczająco dużo. Panowie zachwyceni! ile komplementów zebrałam za ten sernik.. ech
fiesgrins.gif

Sos z brązowego cukru, przepyszny!
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

sernik_z_marsa3.JPG

sernik_z_marsa.JPG

Załączniki

• sernik_z_marsa3.JPG
    sernik_z_marsa3.JPG
    215.3 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_z_marsa.JPG
    sernik_z_marsa.JPG
    208.8 KB · Wyświetleń: 0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Już od dawna robię podchody do tego sernika ale ostatnio jakoś o nim trochę zapomniałam...

Aga, Twój sernik wygląda cudnie
daumen.gif

Teraz to już go zrobię na pewno.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy