- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Podstawa to tu, trochę zmieniłam ,a ponadto trochę korzystałam z Krysi różnych pomysłów (np tu) i tak powstał pyszny sernik , naprawdę
SERNIK z morelami, bez jajek
CIASTO:
1/3 kostki masła
1/3 szkl. cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl. mąki
MASA SEROWA:
1 kg półtłustego twarogu( dałam taki 3 razy mielony i wiaderko-500g Delfico)
3/4 szkl. cukru pudru
1/2 kostki masła
1 torebka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
oraz
puszka moreli
i ew. polewa
400g kwaśnej śmietany i 1-2 łyżki cukru pudru
Masło, cukier i śmietanę przeznaczone na ciasto wymieszaj w misce ręką na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj, aż cała mąka połączy się z masą maślaną. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch rozwałkuj placek takiej wielkości, aby można nim było wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia (może być kwadratowa o boku 25 cm lub tortownica 26 cm). Ciasto ułóż w suchej blaszce i mocno przyciśnij do jej boków. Z reszty ciasta rozwałkuj cieniutki prostokąt. Potnij go wzdłuż na paski a szerokości 1 cm. Przepuść ser przez maszynkę co najmniej dwa razy (lub kup już zmielony). Ważne jest, aby był wilgotny, wtedy sernik będzie się rozpływał w ustach. Jeżeli kupisz ser zbyt suchy, po zmieleniu dodaj do niego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
W misce rozetrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj budyń, cukier waniliowy. Cały czas miksując, dokładaj stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dorzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ostrożnie łyżką.
Wyłóż masę na ciasto, dokładnie rozsmaruj, ułóż pocięte odsączone z zalewy morele. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika (180 st. C) na 40 minut. Wierzch gotowego sernika powinien być zrumieniony na złoto.
Uwagi moje
-ja całe ciasto dałam na spód ,a wierzch upieczonego sernika polałam śmietaną kwaśną(mieszanką 36% z 22%, śmietany było 400g plus 2 łyżki cukru pudru) i wstawiłam powrotem do piekarnika gorącego ,ale już wyłączonego po 20 minutach wyjęłam i wystudziłam
-ja spód sernika czyli ciasto podpiekłam na blado, przestudziłam i dopiero kładłam masę serową


SERNIK z morelami, bez jajek
CIASTO:
1/3 kostki masła
1/3 szkl. cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl. mąki
MASA SEROWA:
1 kg półtłustego twarogu( dałam taki 3 razy mielony i wiaderko-500g Delfico)
3/4 szkl. cukru pudru
1/2 kostki masła
1 torebka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
oraz
puszka moreli
i ew. polewa
400g kwaśnej śmietany i 1-2 łyżki cukru pudru
Masło, cukier i śmietanę przeznaczone na ciasto wymieszaj w misce ręką na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj, aż cała mąka połączy się z masą maślaną. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch rozwałkuj placek takiej wielkości, aby można nim było wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia (może być kwadratowa o boku 25 cm lub tortownica 26 cm). Ciasto ułóż w suchej blaszce i mocno przyciśnij do jej boków. Z reszty ciasta rozwałkuj cieniutki prostokąt. Potnij go wzdłuż na paski a szerokości 1 cm. Przepuść ser przez maszynkę co najmniej dwa razy (lub kup już zmielony). Ważne jest, aby był wilgotny, wtedy sernik będzie się rozpływał w ustach. Jeżeli kupisz ser zbyt suchy, po zmieleniu dodaj do niego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
W misce rozetrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj budyń, cukier waniliowy. Cały czas miksując, dokładaj stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dorzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ostrożnie łyżką.
Wyłóż masę na ciasto, dokładnie rozsmaruj, ułóż pocięte odsączone z zalewy morele. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika (180 st. C) na 40 minut. Wierzch gotowego sernika powinien być zrumieniony na złoto.
Uwagi moje
-ja całe ciasto dałam na spód ,a wierzch upieczonego sernika polałam śmietaną kwaśną(mieszanką 36% z 22%, śmietany było 400g plus 2 łyżki cukru pudru) i wstawiłam powrotem do piekarnika gorącego ,ale już wyłączonego po 20 minutach wyjęłam i wystudziłam
-ja spód sernika czyli ciasto podpiekłam na blado, przestudziłam i dopiero kładłam masę serową

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: