- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Sernik z wiśniami
Przepis pochodzi z gazety "Le menu" 07/2012
Składniki (spód):
Składniki (masa serowa):
Wykonanie:
Uwagi:
Na koniec zdjęcie poglądowe:
Sernik nie jest na pewno suchy. Kremowy. Bardzo go lubimy. A on lubi pękać przy opadaniu
Przepis pochodzi z gazety "Le menu" 07/2012
Składniki (spód):
- 150g herbatników
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 75g roztopionego masła
Składniki (masa serowa):
- 200g wiśni/czereśni
- 2-3 łyżki wiśniówki
- 500g naturalnego twarożku homogenizowanego (odchudzonego)
- 300g twarożku naturalnego homogenizowanego tłustego
- 200g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 50g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 3 jajka
- 100g puree wiśniowego/czereśniowego
Wykonanie:
- Herbatniki doprowadzamy do okruszków (metoda dowolna - można je stłuc w woreczku foliowym, można je wałkiem potraktować, można maszynką do mielenia,m czy blenderem - pomysłów na zokruszkowanie ich na pewno Wam nie zabraknie). Dodajemy do okruszków kakao, cukier i rozpuszczone masło. Mieszamy. Wykładamy w foremce o średnicy 24cm. Pieczemy 8 minut w 180stopniach Celsjusza
- Wiśnie/czereśnie zalewamy wiśniówką i rozkładamy na podpieczonych ciastkach. Mieszamy serki, cukry, sok, mąkę i jajka. połowę masy serowej wylewamy na wiśnie/czereśnie. 1/2 pozostałej masy mieszamy z puree owocowym. Wylewamy na blaszke na zmianę kolorową i białą masę. Przy pomocy patyczka można dodatkowe zygzaki porobić.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny. Jeśli istnieje taka potrzeba możemy ciasto przykryć.
Uwagi:
- Nie daję do owoców alkoholu i też jest dobre
- Używam zazwyczaj 500g jednego i 500g drugiego twarożku, a do tego daję więcej puree (ok 150g)
Na koniec zdjęcie poglądowe:

Sernik nie jest na pewno suchy. Kremowy. Bardzo go lubimy. A on lubi pękać przy opadaniu

Ostatnią edycję dokonał moderator: