- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Wspaniały!
Przepis z książki "Kuchnia Polska" z1970 r (Wyd. PWE).
Cytuję wykonanie za książką.
Składniki;
Ciasto półkruche;
200 g mąki
80 g tłuszczu
80 g cukru pudru
1 jajo
2-3 łyżki śmietany
5 g proszku do pieczenia
Masa serowa;
500 g twarogu, kilkakrotnie zmielonego
300 g ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
5 jaj
250 g cukru pudru
100 g masła
9 g proszku do pieczenia
Jajo rozmącić ze śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wywałkować, wyłożyć dno tortownicy, podpiec.
Przyrządzić masę serową; ser przetrzeć przez sito, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, ser i ziemniaki. Ucierać starannie, ubić pianę z białek i wyłożyć na masę serową. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Z wierzchu przybrać sernik kratką skośną zrobioną z reszty ciasta półkruchego. Wstawić do dobrze nagrzaego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się zrumieni, przykryć papierem, upieczone ciasto lekko schłodzić, okrążyć nożem dookoła formy, wyłożyć.
http://zeszytewy.blogspot.com/2010/06/sern...ami-zmiany.html
Przepis z książki "Kuchnia Polska" z1970 r (Wyd. PWE).
Cytuję wykonanie za książką.
Składniki;
Ciasto półkruche;
200 g mąki
80 g tłuszczu
80 g cukru pudru
1 jajo
2-3 łyżki śmietany
5 g proszku do pieczenia
Masa serowa;
500 g twarogu, kilkakrotnie zmielonego
300 g ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
5 jaj
250 g cukru pudru
100 g masła
9 g proszku do pieczenia
Jajo rozmącić ze śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wywałkować, wyłożyć dno tortownicy, podpiec.
Przyrządzić masę serową; ser przetrzeć przez sito, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, ser i ziemniaki. Ucierać starannie, ubić pianę z białek i wyłożyć na masę serową. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Z wierzchu przybrać sernik kratką skośną zrobioną z reszty ciasta półkruchego. Wstawić do dobrze nagrzaego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się zrumieni, przykryć papierem, upieczone ciasto lekko schłodzić, okrążyć nożem dookoła formy, wyłożyć.
http://zeszytewy.blogspot.com/2010/06/sern...ami-zmiany.html