Sernik ze starego zeszytu

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
se8.JPG

Ciasto:

- 100 g masła
- 100 g cukru (dla lubiących bardziej słodkie ciasta - 150 g)
- 400 g mąki
- 3 całe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń

Zagniatamy wszystko razem. Gdyby ciasto się kleiło, to należy dodac mąki. Ciastem wykładamy dno blaszki 24x36
Powierzchnię ciasta posypujemy bułką tartą. Na wierzchu układamy odsączone i pokrojone brzoskwinie.

Ser:
- 1,2 - 1,3 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie mielony)
- 200 g cukru (może byc cukier puder)
- 100 g masła (miękkie)
- 4 całe (duże) jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy

Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na brzoskwinie.

Kruszonka kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru
- 50 g masła

Zagniatamy wszystkie składniki razem, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę posypujemy na ser.

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 1godz. lub odrobinkę dłużej. W połowie pieczenia należy sprawdzic czy kruszonka zbyt mocno się nie przypiekła (ma do tego tendencje, więc trzeba uważac). Wtedy wierzch przykrywamy folią aluminiową i ustawiamy tylko grzałkę dolną.

se1.JPG

Załączniki

• se1.JPG
    se1.JPG
    93.1 KB · Wyświetleń: 0
  • se8.JPG
    se8.JPG
    98.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Krystyno, wygląda przepysznie!
cheers.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo Wam dziękuję. Widzę, że w tym zeszycie jest jeszcze kilka całkiem prostych i smacznych przepisów, o których na amen w pacierzu zapomniałam

A sernik robi się błyskawicznie. Wszystko na raz wtrynic w michę i wymerdac
icon_mrgreen.gif
. Aż dziwię się, od czego on jest puszysty ?
gruebel_2.gif

Bardzo dawno go nie piekłam i jak dzisiaj wystawiłam rodzince, to najpierw padło pytanie : czy to ten stary sernik? No i po chwili już go nie było
mniam.gif
.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Krystyno, dlaczego Ty tak daleko mieszkasz? Sernik na pewno bardzo smaczny, moja mama piekła podobny...
mniam.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maraa @ 22 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779297Krystyno, dlaczego Ty tak daleko mieszkasz? Sernik na pewno bardzo smaczny, moja mama piekła podobny...
mniam.gif
A podobno świat jest mały ?
gruebel_2.gif

Wiesz, wspaniałe są te nowe wymyślne przepisy na ciasta, ale czasami chce mi się właśnie takiego ciasta ze starego zeszytu. Żałuję, że nigdy nie spisałam od mamy szarlotki w półkruchym cieście. Ta szarlotka miała wszystkie szarlotki świata pod sobą. Jeszcze nigdy nie udało mi się osiągnąc tego smaku, choc wydawało mi się że robię wszystko tak jak mama.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
W moim starym zeszycie też jest ten przepis (domniemam, że możemy być równolatkami...
icon_smile.gif

Ciasto wszystkim bardzo smakuje. Zdarza się, że robię z serka z wiaderka i też jest dobre.
Czasami, jak zależy mi na efekcie "ciemnej kreski" to połączenie warstwy ciasta i sera robię nie na na warstwie bułki lecz smaruję lekko białkiem ciasto i przez sitko sypie trochę kakao. Ale to już taki wymysł, wcale nie konieczny. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Krystyna9 @ 22 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779310A podobno świat jest mały ?
gruebel_2.gif

Wiesz, wspaniałe są te nowe wymyślne przepisy na ciasta, ale czasami chce mi się właśnie takiego ciasta ze starego zeszytu. Żałuję, że nigdy nie spisałam od mamy szarlotki w półkruchym cieście. Ta szarlotka miała wszystkie szarlotki świata pod sobą. Jeszcze nigdy nie udało mi się osiągnąc tego smaku, choc wydawało mi się że robię wszystko tak jak mama.
No, podobno mały ale na kawę i pyszne ciacho mam do Ciebie za daleko
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy