- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
Sernik ze szpinakiem
Składniki:
500 g chudego białego sera
2 -3 łyżki chudego twarożku homogenizowanego
1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście "w kulkach"
2 cebule, posiekane i uduszone w wodzie lub mleku
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
3 jajka
czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
łyżka otrębów do tortownicy
Wykonanie:
Wysmarować niewielką tortownicę (ok. 22 cm średnicy) odrobiną oleju, wysypać dno otrębami.
Rozmrozić i dokładnie odsączyć szpinak. Posiekać go na drobne kawałki.
Zmiksować ser z twarożkiem, wymieszać z uduszoną cebulą, szpinakiem, jajkami i skrobią.
Doprawić do smaku.
Piec w 180 - 185 stopniach około 40 - 45 minut.
Podawać letni lub po całkowitym ostudzeniu.
Składniki:
500 g chudego białego sera
2 -3 łyżki chudego twarożku homogenizowanego
1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście "w kulkach"
2 cebule, posiekane i uduszone w wodzie lub mleku
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
3 jajka
czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
łyżka otrębów do tortownicy
Wykonanie:
Wysmarować niewielką tortownicę (ok. 22 cm średnicy) odrobiną oleju, wysypać dno otrębami.
Rozmrozić i dokładnie odsączyć szpinak. Posiekać go na drobne kawałki.
Zmiksować ser z twarożkiem, wymieszać z uduszoną cebulą, szpinakiem, jajkami i skrobią.
Doprawić do smaku.
Piec w 180 - 185 stopniach około 40 - 45 minut.
Podawać letni lub po całkowitym ostudzeniu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: