Sernik

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ja też nie lubię takiej dziwnej bezy ale mam wrażenie że to zależy albo od piekarnika albo od temperatury pieczenia w ogóle bo nieraz wychodzą różne z tego samego przepisu.No coś ty złota rosa jest mniam, wszystkie serniki są mniam. A szczególnie teraz jak jestem na rygorystycznej diecie...

pooja

Member
Mar 22, 2006
8
0
0
musze koniecznie spróbowac zrobic ten sernik
icon_smile.gif

przepis zapisany

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
pooja @ 1 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=594190musze koniecznie spróbowac zrobic ten sernik
icon_smile.gif

przepis zapisany
Pewnie, zrób a nie pożałujesz i zostanie ci na zawsze, jak pisałam jest to sernik super, a robi się go łatwo i szybko. Pokrojony wygląda jeszcze ładniej niż w całości i nie trzeba nic mu robić w tym celu (polewy czekoladowe których nie lubię)

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Cinka @ 30 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593981https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19575
pfeif2.gif
zwinker2.gif
icon_biggrin.gif

Pyszszszny serniczek mniam.
Czy koniecznie musi być ta łyżka smalcu? Czy mogę zamienić smalec na masło, dodać odpowiednio więcej masła rezygnując całkowicie ze smalca? Pytam, bo w obydwu przepisach jest dodawany smalec. Cinka, a Twój sernik też ładnie wyrasta i nie opada? Proporcje na masę serową są identyczne, tylko różnią się ilością sera. Nie wiem, na który mam się zdecydować
gruebel_2.gif
icon_smile.gif

bussi.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Imp_act - nie mam pojęcia co z tym smalcem - ja zawsze dodawałam - taką skromną łyżkę ale jednak, wolę się trzymać przepisów bo nigdy nie wiadomo jak wpłynie jakaś zmiana na wynik końcowy.
Tego smalcu wogóle nie czuć w tym cieście, on chyba odpowiada za kruchość tego spodu... nie wiem.

A sera można chyba dać mniej troszkę... u mnie jeszcze poza większą ilością sera jest dodatkowy budyń - w sumie dwa.
Więcej jest też kokosu na wierzchu i inny czas pieczenia.

Zanim zczniesz go robić sprawdź czy masz odpowiednio dużą blaszkę:

CYTATPrzepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji.
Kokosowa skorupka kiedy trafia na sernik jest już u mnie powyżej wysokości blachy.

Ten sernik nie rośnie jakoś ogromnie - nie ma więc z czego opadać. Wierzch jest równiutki a konsystencja kremowa, jednolita.

Piecz, piecz
icon_biggrin.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Jejq ale mi sie sernika zachciało
fiesgrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
imp_act @ 2 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=594677Czy koniecznie musi być ta łyżka smalcu? Czy mogę zamienić smalec na masło, dodać odpowiednio więcej masła rezygnując całkowicie ze smalca? Pytam, bo w obydwu przepisach jest dodawany smalec. Cinka, a Twój sernik też ładnie wyrasta i nie opada? Proporcje na masę serową są identyczne, tylko różnią się ilością sera. Nie wiem, na który mam się zdecydować
gruebel_2.gif
icon_smile.gif

bussi.gif
Nie musi być smalec jeśli koniecznie chcesz go uniknąć ale rzeczywiście wtedy tracisz na kruchości ciasta. Mozesz smalec zastąpić dodając smietanę ale to nie to samo, sprawdzałam, ale zawsze to jakieś wyjscie dla np. ortodoksyjnych wegetarian. Pozdrawiam

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

rysia

Member
Cze 29, 2008
55
0
6
Przed chwila wyjelam go z pieca i czekam z niecierpliwoscia zeby ostygl !
Robilam scisle wg przepisu Cinki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

rysia

Member
Cze 29, 2008
55
0
6
Przepis jest swietny. Sernik rzeczywiscie nie opada, jest rowniutki na calej powierzchni i bardzo dobry. sernik_004.JPG sernik_005.JPG

Załączniki

• sernik_004.JPG
    sernik_004.JPG
    420.7 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_005.JPG
    sernik_005.JPG
    421.4 KB · Wyświetleń: 3

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Zrobiłam w piątek i muszę przyznać, że jest przepyszny. Użyłam budyniu czekoladowego i wyszedł cudnie czekoladowy.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nasz ulubieniec
mniam.gif

Tym razem dodałam do sera pokrojone brzoskwinie z puszki - pyyyyycha
icon_mrgreen.gif

sernik.jpg

Załączniki

• sernik.jpg
    sernik.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy