Sernikowe ABC

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,655
113
Gosiu, ja piekę zazwyczaj uproszczoną metodą gazetową i wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu, jak sernik jest zestalony, a sam środek jeszcze lekko drżący.
Myślę, że piekąc cały czas w bardzo niskiej temperaturze można zostawiać do ostygnięcia w piekarniku, ale ja bałabym się za bardzo przesuszyć ciasto.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Dziękuję Joanno
icon_smile.gif

Poproszę o wyjaśnienie w wolnej chwili tej uproszczonej metody gazetowej.
Wczoraj robiłam sernik, obłożyłam mokrym papierem i gazetę blaszkę, ale sernik pięknie rósł... a potem opadł
icon_sad.gif

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,655
113
gosia @ 8 Jan 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1619873Dziękuję Joanno
icon_smile.gif

Poproszę o wyjaśnienie w wolnej chwili tej uproszczonej metody gazetowej.
Pisałam o niej kilka razy:
https://www.cincin.cc/index.php?act=Search&...2Buproszczon%B1

Co do opadania sernika, wszystko zależy od sera i technologii przygotowania. Jeśli ubiłaś białka i długo ubijałaś masę serową, nie miał innej opcji, jak opaść.
Ja tylko delikatnie mieszam składniki, by ciasto nie rosło i nie opadało.
Za chudy i zbyt wodnisty ser też może spowodować opadnięcie sernika.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Tak piekłam. Ser wiejski, białka z cukrem, roztopione masło, mała część ksylitolu z źołtkami. Pianę mieszałam z serem silikonową szpatułką.
Piekłam tym razem wiedeński z przepisu aneriete.
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
icon_smile.gif
ten robię od kilku lat.
Taki jak Twój Joanno, nigdy mi nie wszedł
no_shakinghead.gif

Kiedyś nadejdzie ten dzień, że zbliżę się w wykonaniu choć troszkę do Twoich idealnych serników.... ;)
Mam nadzieję.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,655
113
E tam, domowy sernik nie musi wyglądać idealnie. Opadnięty jest równie smaczny jak równy jak stół.
icon_smile.gif