Sero-Mak

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Kruchy spód :

1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
15 dag. margaryny
2 żółtka

Mąke i cukier puder przesiać, dodac margaryne, posiekać nożem. Dodac żółtka. Szybko wyrobic ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzine. Forme posmarować margaryną i opruszyc bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st.



Masa makowa:

pół kilo maku
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag rodzynek ( namoczyć w wodzie z alkoholem)
15 dag orzechów włoskich
skórka pomarańczowa
6 jajek
3 łyżki bułki tartej
olejek migdałowy

Mak podgotować, osączyć z wody, zmielic dwukrotnie .
Żółtka utrzeć z cukrami dodając po łyżce zmielonego maku.Dodać bakalie , bułke tartą . Białka ubić na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac.


Masa serowa:

1,2 kg. sera tłustego lub półtłustego
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag. masła
10 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
skórka pomarańczowa

skórke pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ser zmielić dwukrotnie.
Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodawać na zmiane po łyżce sera i po troche budyniu w proszku ciągle mieszając. Dodać mąke ze skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno, wymieszac delikatnie z masą serową.


Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć masę serową.
Piec w temperaturze 180 st. Po około 70 minutach Sprawdzać patyczkiem czy ciasto sie upiekło .


Pokaż załącznik 24423

Polewa czekoladowa:

2 łyzki kakao
2 łyżki margaryny
5 łyżek cukru
4 łyżki mleka



Wszystki składniki włożyć do garnuszka, gotować około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( CIĄGLE MIESZAĆ!!!) . Gorącą polewą polać ciasto



Pokaż załącznik 24424

Pokaż załącznik 24425
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy