- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
ciasto:
2 1/4 szkl. mąki
1 1/4 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę i proszek. Odstawić na godzinę. Można podpiec.
Uwaga: ja tego ciasta nie robiłam, na spód daję zawsze swoje ciasto od sernika.
Masa makowa:
2 szkl. maku
1/2 kostki masła( rozpuścić)
4 jajka
2 łyżki miodu
1 szkl. cukru
olejek migdałowy
można dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Mak sparzyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać rozpuszczone masło, miód, żółtka,( proszek), ubite na sztywno białka i zapach.
masa serowa:
1 kg sera
3/4 kostki masła
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru ( może być trochę mniej)
bakalie
1łyżeczka proszku do pieczenia
Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę ( lub użyć śmietankowego) Utrzeć żółtka z cukrem dodając po trochu ser oraz masło, dodać proszek, bakalie a na końcu ubite na sztywno białka.
Na ciasto wykładać na przemian łyżkę sera łyżkę maku. Można wylać całą masę serową a na wierzch całą masę makową ( lub odwrotnie-ja zawsze mam na spodzie ser a na wierzchu mak)
2 1/4 szkl. mąki
1 1/4 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę i proszek. Odstawić na godzinę. Można podpiec.
Uwaga: ja tego ciasta nie robiłam, na spód daję zawsze swoje ciasto od sernika.
Masa makowa:
2 szkl. maku
1/2 kostki masła( rozpuścić)
4 jajka
2 łyżki miodu
1 szkl. cukru
olejek migdałowy
można dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Mak sparzyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać rozpuszczone masło, miód, żółtka,( proszek), ubite na sztywno białka i zapach.
masa serowa:
1 kg sera
3/4 kostki masła
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru ( może być trochę mniej)
bakalie
1łyżeczka proszku do pieczenia
Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę ( lub użyć śmietankowego) Utrzeć żółtka z cukrem dodając po trochu ser oraz masło, dodać proszek, bakalie a na końcu ubite na sztywno białka.
Na ciasto wykładać na przemian łyżkę sera łyżkę maku. Można wylać całą masę serową a na wierzch całą masę makową ( lub odwrotnie-ja zawsze mam na spodzie ser a na wierzchu mak)
Ostatnią edycję dokonał moderator: