Sezamowiec z chałwą

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Basia_11 mam ślinotok :oops: :mniam: :mniam: :mniam: :mniam:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Basia_11 mam ślinotok :oops: :mniam: :mniam: :mniam: :mniam:
Lecę z chusteczką
icon_biggrin.gif
)

22go czerwca jedziemy do naszych przyjaciół z wizytą - ja z dziecmi zostaję z przyjaciółką i jej dziećmi w lesniczówce, nasze chłopaki jadą 23go na zjazd do technikum. Zrobię to ciasto i zabiorę ze sobą, nawet jeśli będzie ciepło jego transport nie powinien być kłopotliwy.

pozdrawiam serdecznie
Basia

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ale fajne ciasto -bardzo się zdziwiłam ,że mimo bezy -ja zamiast wiórek dałam pokrojone w paseczki migdały-pięknie się zarumieniły i słodkiej masy całość nie jest przesłodzona .
Goście jedli aż się im uszy trzęsły :mrgreen:

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Właśnie zrobiłam - ciasto jest pyszne. Oczywiście dałam mniej cukru (prawie wszystkie przepisy tak modyfikuję, bo nie lubimy b.słodkich), za to chałwy dałam 30 dkg, z braku innego - dżem wiśniowy.
Od ok. 2 lat piekę w formach silikonowych, więc problemów z wyjęciem ciast nie miałam żadnych.

Moja teściowa ostatnio zrobiła tort chałwowy, i jakkolwiek to ciasto jest bardzo dobre, to ten tort po prostu poezja - cudownie kremowy i bardzo chałwowy w smaku. Za kilka dni podam przepis, bo jest wart spróbowania.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
piekłam to ciasto wczoraj.Trochę zmodyfikowałam przepis, bo chałwy miałam tylko 10 dag , więc wymyśliłam sobie (potrzeba matką wynalazku :D ) że dołożę mu jeszcze krem kakaowy.Krem zrobiłam z utartego masła + budyń mocno czekoladowy , do tego sporo spirytusu.Krem był pyszny, i wszystko razem super.Myslałam że będzie za słodkie ,ale nie jest.
cheers.gif

Img_5864.jpg

IMG_5867_1.jpg

Załączniki

• Img_5864.jpg
    Img_5864.jpg
    31.3 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_5867_1.jpg
    IMG_5867_1.jpg
    35.9 KB · Wyświetleń: 1

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Obiecany przepis na tort chałwowy, niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić - zniknęło zaraz po podaniu na stół.

- 1 szkl. wody
- 2 szkl. mleka w proszku (tłuste, nie granulowane)
- 30 dag chałwy
- 0.5 kg masła (ja daję znacznie mniej, ok. pół kostki z 250g)

Biszkopt (ja robiłam z gotowych krążków) i dżem do posmarowania, najlepiej porzeczkowy lub borówki, żórawina.

Mieszamy mleko z wodą, dodajemy masło i podgrzewamy, wrzucamy pokruszoną chałwę i trzymamy na małym ogniu mieszając, aż masa nieco zgęstnieje (będzie dość rzadka, jak budyń, ale tym się nie przejmować). Studzimy.
Teraz przekładamy biszkopt. Ja robię z 2 krążków, ale można też z 3. Krążki smarujemy dżemem, wylewamy masę, znów biszkopt. Polewam czekoladą (rozpuszczona czekolada gorzka ze śmietaną 30 lub 36% i podgrzana).
To ciasto trzeba robić w formie lub z obręczą. Wstawiamy do lodówki. Po ok. 3 godzinach masa już jest na tyle stężała, że można podawać ciasto.
Jest naprawdę przepyszne!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Bethan @ 2 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=372362Obiecany przepis na tort chałwowy, niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić - zniknęło zaraz po podaniu na stół.
A może warto ten przepis jako nowy wątek zamieścić? Jak ktoś będzie szukał pomysłu na tort to może nie trafić akurat w środek dyskusji a cieście sezamowo-chałwowym...

Za 3 tygodnie są imieniny mojego ślubnego, zrobię taki torcik
icon_smile.gif

pozdrawiam
Basia

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Basia_11 @ 3 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=372491A może warto ten przepis jako nowy wątek zamieścić? Jak ktoś będzie szukał pomysłu na tort to może nie trafić akurat w środek dyskusji a cieście sezamowo-chałwowym...

Za 3 tygodnie są imieniny mojego ślubnego, zrobię taki torcik
icon_smile.gif

pozdrawiam
Basia
Zamieściłam ;) Miałam problemy z wysłaniem, stąd najpierw znalazł się tutaj.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
czyżby zniknął pierwszy przepis na sezamowiec?! Jakoś wydaje mi się, żę masa sezamowa nie była ucierana lecz robiona na ciepło
gruebel_2.gif

robię drugi placek z pianą i nie wiem jak zrobić masę chałwową
no_shakinghead.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
zrobilam nie wiem juz ktory raz i jak zawsze niezawodne,przepyszne, przepis krazy juz od lat w rodzinie,dzis powrot po dluuuuuugiej przerwie, pychota

Załączniki

• P1040507.JPG
    P1040507.JPG
    173.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy