Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Sezamowo-anyzowe paluchy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 426220" data-attributes="member: 15"><p><u>Jasne ciasto chlebowe</u></p><p></p><p>10g swiezych drozdzy</p><p>500g maki pszennej typ 550</p><p>10g soli</p><p>350g wody (350ml, ale wazenie jest dokladniejsze)</p><p></p><p>Make wsypac do miski. Drozdze czubkami palcow wkruszyc do maki (tak jak sie robi kruszonke do ciasta). Dodac sol i wode. Mieszac 2-3 min. az sie skladniki polacza. Ciasto wyjac z miski na blat i nawet, gdy jest bardzo miekkie i mokre (przypominajace klejaca breje) nie podsypywac maki. Autor twierdzi, ze dzieki tylko i wylacznie odpowiedniemu ugniataniu, skladaniu, ciagnieciu powstanie jednorodna, gladka kula ciasta. Podsypywanie maki - 100g zbierze sie bardzo szybko - spowoduje, ze ciasto bedzie scislejsze, zmieni swoja strukture, tak ze na koniec chleb bedzie twardy, zbity. </p><p>Teraz trzeba zapomniec wszystko, czego sie o ugnitaniu ciasta nauczylismy, czyli naciskania z sila na blat, z jednoczesnym obracaniam ciasta. Dlonie wsunac pod ciasto, oderwac ciasto od blatu, uniesc do gory, a nastepnie, upuscic na blat (ciasto jest na tyle klejace, ze trudno jest je oderwac od powierzchni, na ktorej lezy). Nastepnym krokiem bedzie ciagniecie przedniego konca ciasta do gory lukiem i polaczenie z pozostala na blacie czescia. Generalnie chodzi o to, zeby ciasto ciagnac i skladac, a nie ugniatac. Gdy dobrze opanujemy te technike w 5 minut zagnieciemy takie ciasto, jak w 15 minut tradycyjnej metody. Gdy ciasto jest juz elastyczne, mozemy lekko posypac blat maka, a z ciasta uformowac kule - cignac i skadajac brzegi ciasta raz za razem do srodka, jednoczesnie naciskajac ciasto kciukiem i dalej obracajac. Powtorzyc tyle razy, az kula bedzie odpowiednio zwarta.</p><p></p><p><u>Sezamowo-anyzowe paluchy</u></p><p></p><p>1/2 porcji jasnego ciasta, ktore wyrastalo 1 godzine</p><p>5 gwiazdek anyzu lub 5 gram mielonego </p><p>50g sezamu</p><p></p><p>Gwiazdki anyzowe rozetrzec w mozdzierzu i przetrzec przez sitko, wymieszac z sezamem i wyspyc na mala blaszke ( ew. jakies plaskie naczynie, w ktorym bedzie mozna paluchy przeturlac).</p><p>Ciasto wybrac z miski na lekko omaczony blat i rekoma delikatnie ugniatajac uformowac prostokat o wymiarach 15x30cm i grubosci 1cm. Posypac rownomiernie czescia mieszanki sezmowo-anyzowej, delikatnie wcisnac ziarenka w ciasto. 1/3 ciasta zagiac i zalozyc do srodka, powstala w ten sposob powierzchnie posypac zarenkami. Przeciwlegla 1/3 cista zlozyc w ten sam sposob i posypac zirenkami. Ciasto pokroic na 10-12 paskow o szerokosci 1 cm. Kazdy pasek przekrecic &quot;w sobie&quot; (zeby powstala taka spiralka) i przekulgac po blasze z sezamem. Paluchy ulozyc na blasze, zakryc sciereczka i zostawic na 20 min. do wyrosniecia. Piekarnik rozgrzac do 250°C. Scianki spryskac woda, wlozyc blache z wyrosnietymi paluchami. Piec 8-10 min. az beda zloto-brazowe. Krocej pieczone sa miekkie i &quot;ciastowe&quot;, dluzej pieczone bardziej chrupkie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 426220, member: 15"] [U]Jasne ciasto chlebowe[/U] 10g swiezych drozdzy 500g maki pszennej typ 550 10g soli 350g wody (350ml, ale wazenie jest dokladniejsze) Make wsypac do miski. Drozdze czubkami palcow wkruszyc do maki (tak jak sie robi kruszonke do ciasta). Dodac sol i wode. Mieszac 2-3 min. az sie skladniki polacza. Ciasto wyjac z miski na blat i nawet, gdy jest bardzo miekkie i mokre (przypominajace klejaca breje) nie podsypywac maki. Autor twierdzi, ze dzieki tylko i wylacznie odpowiedniemu ugniataniu, skladaniu, ciagnieciu powstanie jednorodna, gladka kula ciasta. Podsypywanie maki - 100g zbierze sie bardzo szybko - spowoduje, ze ciasto bedzie scislejsze, zmieni swoja strukture, tak ze na koniec chleb bedzie twardy, zbity. Teraz trzeba zapomniec wszystko, czego sie o ugnitaniu ciasta nauczylismy, czyli naciskania z sila na blat, z jednoczesnym obracaniam ciasta. Dlonie wsunac pod ciasto, oderwac ciasto od blatu, uniesc do gory, a nastepnie, upuscic na blat (ciasto jest na tyle klejace, ze trudno jest je oderwac od powierzchni, na ktorej lezy). Nastepnym krokiem bedzie ciagniecie przedniego konca ciasta do gory lukiem i polaczenie z pozostala na blacie czescia. Generalnie chodzi o to, zeby ciasto ciagnac i skladac, a nie ugniatac. Gdy dobrze opanujemy te technike w 5 minut zagnieciemy takie ciasto, jak w 15 minut tradycyjnej metody. Gdy ciasto jest juz elastyczne, mozemy lekko posypac blat maka, a z ciasta uformowac kule - cignac i skadajac brzegi ciasta raz za razem do srodka, jednoczesnie naciskajac ciasto kciukiem i dalej obracajac. Powtorzyc tyle razy, az kula bedzie odpowiednio zwarta. [U]Sezamowo-anyzowe paluchy[/U] 1/2 porcji jasnego ciasta, ktore wyrastalo 1 godzine 5 gwiazdek anyzu lub 5 gram mielonego 50g sezamu Gwiazdki anyzowe rozetrzec w mozdzierzu i przetrzec przez sitko, wymieszac z sezamem i wyspyc na mala blaszke ( ew. jakies plaskie naczynie, w ktorym bedzie mozna paluchy przeturlac). Ciasto wybrac z miski na lekko omaczony blat i rekoma delikatnie ugniatajac uformowac prostokat o wymiarach 15x30cm i grubosci 1cm. Posypac rownomiernie czescia mieszanki sezmowo-anyzowej, delikatnie wcisnac ziarenka w ciasto. 1/3 ciasta zagiac i zalozyc do srodka, powstala w ten sposob powierzchnie posypac zarenkami. Przeciwlegla 1/3 cista zlozyc w ten sam sposob i posypac zirenkami. Ciasto pokroic na 10-12 paskow o szerokosci 1 cm. Kazdy pasek przekrecic "w sobie" (zeby powstala taka spiralka) i przekulgac po blasze z sezamem. Paluchy ulozyc na blasze, zakryc sciereczka i zostawic na 20 min. do wyrosniecia. Piekarnik rozgrzac do 250°C. Scianki spryskac woda, wlozyc blache z wyrosnietymi paluchami. Piec 8-10 min. az beda zloto-brazowe. Krocej pieczone sa miekkie i "ciastowe", dluzej pieczone bardziej chrupkie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Sezamowo-anyzowe paluchy
Top
Bottom