Sezonowa surówka z pomidorami i małosolnymi ogórami

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Do serwowania wyłacznie w sezonie wiosenno/letnim - pomidory są wówczas pachnące i smakują tak lekko słodkawo.
Do tego małosolne ogórki i młoda cebulka. Surówkę podajemy jako dodatek do 2-go dania albo do grilla.

Potrzebne będą:
2 dojrzałe, duże pomidory
4 małosolne ogórki (najlepsze 4-5 dniowe)
1 młoda, biała cebula
sól, pieprz
odrobina oliwy


Pomidory sparzam i obieram ze skóry. Wszystkie składniki kroję w plastry. Układam na talerzu.
Doprawiamy głównie pieprzem i odrobiną soli. Całość można skropić oliwą z oliwek, chociaż ja zazwyczaj oliwy nie dodaję.

Aha - pomidory puszą sok, po chwili więc smaki składników się przegryzą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madzikk

Member
Lip 24, 2007
2
0
0
o fajny przepis,

juz wiem co jutro bedę jesc na 2 sniadanie
anbetung.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
O tak! Pomidory i malosolne! Moje ulubione zestawienie na lato :D A dodac jeszcze rzodkieweczki, albo szczypiorku, albo ... mniam, mniam, mozna bez konca ....
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy