- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Moze danie nie wyglada zbyt apetycznie, ale jest naprawde pyszne (mimo ze tak banalne) szczegolnie w cieple letnie dni, popijane kefirem

Przepis pochodzi z ksiazki "Plenty", Yotama Ottolenghi a znalazlam go na tym blogu http://martetatin.wordpress.com/2012/05/18/shakshuka/
Podaje przepis oryginalny. Na samym dole opisalam moje zmiany
SKLADNIKI
1/2 lyzeczki ziaren kuminu
180 ml oliwy z oliwek
2 duze cebule, posiekane
2 czerwone i 2 zolte papryki, pokrojone na plasterki
4 lyzeczki cukru muscovado
2 liscie laurowe
6 galazek tymianku, listki obrac i posiekac
2 lyzki posiekanej pietruszki
2 lyzki posiekanej kolendry + dodatkowo do posypania
6 dojrzalych pomidorow, pokrojonych w kostke
1/2 lyzeczki szafranu
szczypta pieprzu cayenne
do 250ml wody
8 jajek
sol i pieprz do smaku
1. W duzej i glebokiej patelni upraz ziarna kuminu. Nastepnie dodaj oliwe i cebule i podsmazaj przez okolo 5 minut. Dodaj papryki, cukier i ziola i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
2. Dodaj pomidory, szafran, pieprz cayenne i dopraw sola i pieprzem. Zmniejsz ogien i gotuj przez ok 15 minut. Jezeli sos zacznie wysychac, dodaj troche wody. Na koncu posmakuj i dopraw. Ta czesc mozna przygotowac duzo wczesniej a pozniej tylko podgrzac.
3. Jezeli masz malo miejsca rozdziel sos na kilka patelni. Wbij jajka, przykryj patelnie i gotuj na malym ogniu az jajka sie zetna. Posyp kolendra i gotowe

Moje zmiany:
Zrobilam z polowy porcji, ale nie zmniejszalam ilosci przypraw i wyszlo wedlug mnie swietnie doprawione. Poniewaz polowek nie toleruje cebuli, niestety musialam ja pominac, w zamian wcisnelam 3 zabki czosnku. Oliwy dalam duzo mniej. Kumin dalam sproszkowany w czasie smazenia. Nie mialam kolendry wiec dalam podwojna porcje pietruszki (oczywiscie na koncu zapomnialam posypac), zamiast szczypty pieprzu cayenne dalam lyzke tureckich platkow papryki. Wody w ogole nie dodawalam, bo moje pomidory puscily sporo soku. Calosc usmazylam w okolo polowie podanego czasu.
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: