- Wrz 16, 2008
- 180
- 0
- 0
Wracam jak co rok i z kolejnym przepisem
Schawerma z ryzem i grillowanymi pomidorkami
Tradycynie schawerma podawana jest w chlebie, moja propozycja jest raczej niezwykla
Piersi z kurczaka pokrojone cienko, zamarynowane w przyprawie do szawermy i oliwie z oliwek.
Przyprawa do szawermy (stad):
- papryka słodka,
- curry,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek granulowany,
- imbir,
- czarny pieprz mielony,
- sól
Smazymy to na patelni
Ryz (najczesciej Basmati) przygotowuje w nastepujcy sposob:
Oplukac (opcjonalnie)
Dodac do garnka z podwojona iloscia wrzacej wody (1x ryz 2x woda) i przyprawami
Na maksymalnym ogniu dac sie troche pogotowac (1 min.-2)
Przykryc folia aluminiowa, na to scierka i przykrywka (wazne, zeby bylo jak najbardziej szczelnie)
Cakowicie wylaczyc gaz i po ok. 10-15 min. cieszyc sie sypkim pieknym ryzem.
Podawac z sosem tarator lub jogurtem naturanym i surowka
*Sos tarator
Jogurt naturany
pasta sezamowa
sol, pieprz
sok z cytryny
Jesli lubi sie mocniejszy smak sezamu, to dodac wiecej pasty sezamowej, wg uznania. Wymieszac razem.
Schawerma z ryzem i grillowanymi pomidorkami
Tradycynie schawerma podawana jest w chlebie, moja propozycja jest raczej niezwykla

Piersi z kurczaka pokrojone cienko, zamarynowane w przyprawie do szawermy i oliwie z oliwek.
Przyprawa do szawermy (stad):
- papryka słodka,
- curry,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek granulowany,
- imbir,
- czarny pieprz mielony,
- sól
Smazymy to na patelni

Ryz (najczesciej Basmati) przygotowuje w nastepujcy sposob:
Oplukac (opcjonalnie)
Dodac do garnka z podwojona iloscia wrzacej wody (1x ryz 2x woda) i przyprawami
Na maksymalnym ogniu dac sie troche pogotowac (1 min.-2)
Przykryc folia aluminiowa, na to scierka i przykrywka (wazne, zeby bylo jak najbardziej szczelnie)
Cakowicie wylaczyc gaz i po ok. 10-15 min. cieszyc sie sypkim pieknym ryzem.
Podawac z sosem tarator lub jogurtem naturanym i surowka

*Sos tarator
Jogurt naturany
pasta sezamowa
sol, pieprz
sok z cytryny
Jesli lubi sie mocniejszy smak sezamu, to dodac wiecej pasty sezamowej, wg uznania. Wymieszac razem.