- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepyszne, kruche ciasteczka o wyraźnej cytrynowej nucie, pochodzące ze Shresbury w Shropshire. Idealne do herbaty. Wchodza na stałe do mojego ciasteczkowego repertuaru. Nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia, co dla mnie jest bardzo ważne.
200 g masła
100 g cukru pudru
300 g maki pszennej
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, otartą skórkę z cytryny, sok, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać.
dodać mąkę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę więcej maki - by ciasto nie kleiło się do dłoni.
Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość ok. 0,5 cm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż będą leciutko złote.
Nie dopuścić, by zrobiły się brązowe!
Wyszło 55 sztuk.
Na podstawie
http://www.ehow.com/how_2128922_make-shrew...y-biscuits.html
http://www.allbritishfood.com/shrewsbury%20biscuits.php

200 g masła
100 g cukru pudru
300 g maki pszennej
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, otartą skórkę z cytryny, sok, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać.
dodać mąkę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę więcej maki - by ciasto nie kleiło się do dłoni.
Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość ok. 0,5 cm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż będą leciutko złote.
Nie dopuścić, by zrobiły się brązowe!
Wyszło 55 sztuk.
Na podstawie
http://www.ehow.com/how_2128922_make-shrew...y-biscuits.html
http://www.allbritishfood.com/shrewsbury%20biscuits.php
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: