Shrewsbury Biscuits

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepyszne, kruche ciasteczka o wyraźnej cytrynowej nucie, pochodzące ze Shresbury w Shropshire. Idealne do herbaty. Wchodza na stałe do mojego ciasteczkowego repertuaru. Nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia, co dla mnie jest bardzo ważne.

shrews.JPG

200 g masła
100 g cukru pudru
300 g maki pszennej
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli


Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, otartą skórkę z cytryny, sok, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać.
dodać mąkę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę więcej maki - by ciasto nie kleiło się do dłoni.

Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość ok. 0,5 cm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż będą leciutko złote.
Nie dopuścić, by zrobiły się brązowe!

Wyszło 55 sztuk.


Na podstawie
http://www.ehow.com/how_2128922_make-shrew...y-biscuits.html
http://www.allbritishfood.com/shrewsbury%20biscuits.php
 

Załączniki

  • shrews.JPG
    shrews.JPG
    93.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy