Przepis znalazłam w książce "Kuchnia orientalna dla początkujących i zaawansowanych", autor Ola Lazar
Składniki:
0,8 l gęstego naturalnego jogurtu (ja dałam grecki)
0,75 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki pręcików szafranu (nie należy go zastępować kurkumą)
1 łyżka ciepłego mleka
2 łyżeczki mielonego kardamonu
płatki migdałowe i niesolone orzeszki pistacjowe do dekoracji
Jeśli mamy zwykły jogurt to należy go odsączyć - zostawić na noc na sitku wyłożonym gęstą gazą. Jeśli używamy jogurt grecki to ten etap można pominąć.
Szafran zalać ciepłym mlekiem i odstawić.
Jogurt wymieszać z cukrem, szafranem i kardamonem.
Schłodzić w lodówce.
Podawać udekorowany migdałami i pistacjami.
Ja zjadłam go z owocowym musli, ale moim zdaniem ze świeżymi owocami byłby jeszcze lepszy
Składniki:
0,8 l gęstego naturalnego jogurtu (ja dałam grecki)
0,75 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki pręcików szafranu (nie należy go zastępować kurkumą)
1 łyżka ciepłego mleka
2 łyżeczki mielonego kardamonu
płatki migdałowe i niesolone orzeszki pistacjowe do dekoracji
Jeśli mamy zwykły jogurt to należy go odsączyć - zostawić na noc na sitku wyłożonym gęstą gazą. Jeśli używamy jogurt grecki to ten etap można pominąć.
Szafran zalać ciepłym mlekiem i odstawić.
Jogurt wymieszać z cukrem, szafranem i kardamonem.
Schłodzić w lodówce.
Podawać udekorowany migdałami i pistacjami.
Ja zjadłam go z owocowym musli, ale moim zdaniem ze świeżymi owocami byłby jeszcze lepszy

