Skandynawska bagietka z mięsem mielonym

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszny i ciekawy przepis na smaczną ciepłą kanapkę/ przekąskę z książki Teresy Cichowicz-Porady pt. "Kuchnia skandynawska".

mielbagietka.JPG

1 bagietka ( ja użyłam zwykłej bułki, bo taką akurat miałam. Bagietka, ze względu na fakt posiadania "dna" sprawdzi się jeszcze lepiej. Lub kajzerka. )
25 dag mielonego mięsa
1 cebula
4 pieczarki
1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie, sól i pierz do smaku

ser żółty
pomidor

Bagietkę ( lub bułeczki) przekroić na pół. Środek ugnieść tak, by powstała "miseczka".

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki oraz mięso mielone. Dodać przyprawy i smażyć do zrumienienia. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Gorącym farszem napełniać bułeczki, posypać startym żółtym serem i ułożyć na wierzchu po plasterku pomidora.
Zapiec do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia pieczywa. Podać posypane pietruszką.

( Danie dobrze sprawdzi się także na przyjęciu - pieczywo i farsz możemy przygotować dużo wcześniej, a potem tylko napełnić i kilka minut zapiec. )
 

Załączniki

  • mielbagietka.JPG
    mielbagietka.JPG
    106 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Fajne
daumen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy