- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny i ciekawy przepis na smaczną ciepłą kanapkę/ przekąskę z książki Teresy Cichowicz-Porady pt. "Kuchnia skandynawska".
1 bagietka ( ja użyłam zwykłej bułki, bo taką akurat miałam. Bagietka, ze względu na fakt posiadania "dna" sprawdzi się jeszcze lepiej. Lub kajzerka. )
25 dag mielonego mięsa
1 cebula
4 pieczarki
1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie, sól i pierz do smaku
ser żółty
pomidor
Bagietkę ( lub bułeczki) przekroić na pół. Środek ugnieść tak, by powstała "miseczka".
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki oraz mięso mielone. Dodać przyprawy i smażyć do zrumienienia. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Gorącym farszem napełniać bułeczki, posypać startym żółtym serem i ułożyć na wierzchu po plasterku pomidora.
Zapiec do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia pieczywa. Podać posypane pietruszką.
( Danie dobrze sprawdzi się także na przyjęciu - pieczywo i farsz możemy przygotować dużo wcześniej, a potem tylko napełnić i kilka minut zapiec. )

1 bagietka ( ja użyłam zwykłej bułki, bo taką akurat miałam. Bagietka, ze względu na fakt posiadania "dna" sprawdzi się jeszcze lepiej. Lub kajzerka. )
25 dag mielonego mięsa
1 cebula
4 pieczarki
1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie, sól i pierz do smaku
ser żółty
pomidor
Bagietkę ( lub bułeczki) przekroić na pół. Środek ugnieść tak, by powstała "miseczka".
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki oraz mięso mielone. Dodać przyprawy i smażyć do zrumienienia. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Gorącym farszem napełniać bułeczki, posypać startym żółtym serem i ułożyć na wierzchu po plasterku pomidora.
Zapiec do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia pieczywa. Podać posypane pietruszką.
( Danie dobrze sprawdzi się także na przyjęciu - pieczywo i farsz możemy przygotować dużo wcześniej, a potem tylko napełnić i kilka minut zapiec. )
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: