Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Skórka pomarańczowa w syropie.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 412394" data-attributes="member: 67"><p>Przepis stary i niezbyt, wbrew pozorom, czasochłonny. Za to rezultat zadowoli najbardziej wymagającego cukiernika. Skórka zachowuje piekny kolor, jest aromatyczna, elastyczna i tak nasączona syropem, że prawie przezroczysta. Doskonale się przechowuje. </p><p>czas: po kilka minut przez 9 dni </p><p>trudność: bardzo łatwe </p><p>liczba porcji: dużo </p><p>kategoria: Przetwory </p><p></p><p>Proporcje i składniki</p><p>- Skórki zdjęte razem z albedo /biała część/ z 6-8 szt. pomarańczy,</p><p>- 1,20 kg cukru, </p><p>- woda do syropu /ok. 1 litra/ </p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Skórki zalewam w naczyniu zimną wodą, którą zmieniam dwa razy dziennie przez 5 dni, aby pozbyć się goryczki i chemicznych dodatków konserwujących owoce. </p><p>Ostatniego dnia zagotowuję je w swieżej wodzie, odcedzam i zalewam słabym syropem cukrowym, tak aby były przykryte i zagotowuję. Zostawiam je do następnego dnia. Czynność powtarzam przez kolejne 4 dni, dosypując codziennie do syropu po kilkanascie dkg cukru. W dniu ostatnim, po zagotowaniu, przekładam je do słoików, syrop doprowadzam do wrzenia, zalewam nim skórki i słoik mocno zakręcam. </p><p>Używam do przybrania mazurków i deserów, jako dodatku do keksów, makowców, serników i innych ciast . </p><p></p><p>Dodatkowe informacje</p><p>Jeżeli ktoś lubi, może teraz zrobić skórke kandyzowaną: po zagotowaniu w ostatnim dniu należy ją zostawić do ostygnięcia, wyjąć z syropu, odsączyć, posypać obficie cukrem pudrem, ułożyć na woskowym papierze i delikatnie podsuszyć w letnim piekarniku. </p><p>Przechowywać w szczelnym słoju.</p><p>Uwaga: włożenie skórek od razu do mocnego syropu spowoduje, że staną sie twarde i nieelastyczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 412394, member: 67"] Przepis stary i niezbyt, wbrew pozorom, czasochłonny. Za to rezultat zadowoli najbardziej wymagającego cukiernika. Skórka zachowuje piekny kolor, jest aromatyczna, elastyczna i tak nasączona syropem, że prawie przezroczysta. Doskonale się przechowuje. czas: po kilka minut przez 9 dni trudność: bardzo łatwe liczba porcji: dużo kategoria: Przetwory Proporcje i składniki - Skórki zdjęte razem z albedo /biała część/ z 6-8 szt. pomarańczy, - 1,20 kg cukru, - woda do syropu /ok. 1 litra/ sposób przygotowania Skórki zalewam w naczyniu zimną wodą, którą zmieniam dwa razy dziennie przez 5 dni, aby pozbyć się goryczki i chemicznych dodatków konserwujących owoce. Ostatniego dnia zagotowuję je w swieżej wodzie, odcedzam i zalewam słabym syropem cukrowym, tak aby były przykryte i zagotowuję. Zostawiam je do następnego dnia. Czynność powtarzam przez kolejne 4 dni, dosypując codziennie do syropu po kilkanascie dkg cukru. W dniu ostatnim, po zagotowaniu, przekładam je do słoików, syrop doprowadzam do wrzenia, zalewam nim skórki i słoik mocno zakręcam. Używam do przybrania mazurków i deserów, jako dodatku do keksów, makowców, serników i innych ciast . Dodatkowe informacje Jeżeli ktoś lubi, może teraz zrobić skórke kandyzowaną: po zagotowaniu w ostatnim dniu należy ją zostawić do ostygnięcia, wyjąć z syropu, odsączyć, posypać obficie cukrem pudrem, ułożyć na woskowym papierze i delikatnie podsuszyć w letnim piekarniku. Przechowywać w szczelnym słoju. Uwaga: włożenie skórek od razu do mocnego syropu spowoduje, że staną sie twarde i nieelastyczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Skórka pomarańczowa w syropie.
Top
Bottom