- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na te smaczne śledzie o lekko winno-octowym smaku pochodzi z książki : "Podróże kulinarne. Kuchnia skandynawska"
500 g płatów śledziowych typu matjas
2 duże czerwone cebule
50 ml białego wina
50 ml oleju
4 łyżki octu z czerwonego wina
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ( połowę tej ilości dałam w całych ziarnach, połowę mielonego)
Filety śledziowe wymoczyć przez godzinę w wodzie.
W tym czasie przygotować zalewę:
wino wraz z olejem, octem i przyprawami wlać do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, lecz nie gotować. Wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zalać zimną zalewą i wymieszać.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły.

500 g płatów śledziowych typu matjas
2 duże czerwone cebule
50 ml białego wina
50 ml oleju
4 łyżki octu z czerwonego wina
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ( połowę tej ilości dałam w całych ziarnach, połowę mielonego)
Filety śledziowe wymoczyć przez godzinę w wodzie.
W tym czasie przygotować zalewę:
wino wraz z olejem, octem i przyprawami wlać do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, lecz nie gotować. Wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zalać zimną zalewą i wymieszać.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: