Śledzie po warszawsku

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Rodzaj przepisu
  1. pescetariański
Śledź po warszawsku

Źródło przepisu - H. Szymanderska "Kuchnia polska, potrawy regionalne "Świat Książki 2017

Składniki:
4 filety śledziowe (dałam trzy, pakowane na tacce, odsączone z oleju, pokrojone w niewielkie kawałki i skropione cytryną
2 cebule (dałam czerwone) pokrojone w piórka i zblanszowane
3 łyżki zielonego groszku (dałam konserwowy)
4 marynowane pieczarki (dałam garść marynowanych maślaków), drobno pokrojone
1 winne jabłko starte na tarce, skropione sokiem z cytryny (pokroiłam w julienne)
1 ogórek (dałam 2/3 ogórka szklarniowego ze skórką) pokrojony w grube plastry (u mnie w cienkie plasterki)
2 ugotowane na twardo jajka (dałam trzy) przekrojone na pół (u mnie pokrojone w plastry)
2 łyżki majonezu (dałam trzy czubate łyżki domowego majonezu ukręconego z 1 żółtka)
sól, pieprz, sok z cytryny
dodatkowo dałam posiekany koperek

Wykonanie:
Przygotowałam sos z cebuli, jabłka, groszku, grzybów i majonezu. Przyprawiłam do smaku.
Ułożyłam warstwowo:
plasterki ogórków
kawałki śledzia
koperek
plastry jajek
sos

W oryginale na grubym plastrze ogórka trzeba było ułożyć pół jajka, płat śledzia i przykryć sosem.
Ja przed podaniem posypię jeszcze z wierzchu posiekanym koperkiem i plasterkami rzodkiewki.
_ledzie_po_warszawsku.jpg _led__po_warszawsku_na_ziemniaku.jpg
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Do wypróbowania bo brzmi pysznie .Myslalam ze widzę tu rzodkiewki
denknach.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Joanno, co jest na spodzie tych śledzi?
Natrafiłam na ten przepis i bardzo mi się podoba, ale ciekawa jestem co jest pod plastrami ogórków? Mnie to wygląda na plastry ziemniaków, ale w opisie nic o nich nie ma.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy