- Sie 28, 2005
- 8,199
- 1,706
- 113
Tytułem wstępu: w Kazimierzu jest restauracja "U Fryzjera" z daniami kuchni żydowskiej. Tamże latem śledzie siekane jadłam i chwaliłam bezprzytomnie, nawet poprosiłam o przepis i dostałam! Po powrocie z wakacji zaczęłam przepis weryfikować i w jednej jedynej książce znalazłam potwierdzenie użycia razowca do tej potrawy. Właśnie jako specjalność Litwaków.
Składniki
4 - 6 płatów śledzi lekko solonych
2 łyżki razowca żytniego ( miękisz, najlepiej wysuszony i starty),
1 duże jabłko( najlepiej reneta)
3 łyżki oleju ( NIE oliwy)
2 jajka na twardo,
1 cebula,
sok z pół cytryny,
pół łyżeczki cukru ( do smaku, czasem cala lyżeczka jest potrzebna)
Wykonanie
1.Śledzie płaty lekko solone obmyć, posiekać niezbyt drobno ( tak 2x2 cm).
2.Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać, jabłko obrać i drobno pokroić, jajka na twardo posiekać dość grubo.
3.Wymieszać siekanego śledzia, jabłko, jajka i cebulę.
4.Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, chleba i cukru, można dodać pieprzu ( nawet pieprzu cytrynowego).
5. Wymieszać skladniki z sosem i odstawić do przegryzienia ( najmniej 2 godziny).
6. Podając dobrze jest posypać zieleniną ( natka pietruszki lub selera)

Składniki
4 - 6 płatów śledzi lekko solonych
2 łyżki razowca żytniego ( miękisz, najlepiej wysuszony i starty),
1 duże jabłko( najlepiej reneta)
3 łyżki oleju ( NIE oliwy)
2 jajka na twardo,
1 cebula,
sok z pół cytryny,
pół łyżeczki cukru ( do smaku, czasem cala lyżeczka jest potrzebna)
Wykonanie
1.Śledzie płaty lekko solone obmyć, posiekać niezbyt drobno ( tak 2x2 cm).
2.Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać, jabłko obrać i drobno pokroić, jajka na twardo posiekać dość grubo.
3.Wymieszać siekanego śledzia, jabłko, jajka i cebulę.
4.Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, chleba i cukru, można dodać pieprzu ( nawet pieprzu cytrynowego).
5. Wymieszać skladniki z sosem i odstawić do przegryzienia ( najmniej 2 godziny).
6. Podając dobrze jest posypać zieleniną ( natka pietruszki lub selera)

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: