Śledzie siekane Litwaków

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
Tytułem wstępu: w Kazimierzu jest restauracja "U Fryzjera" z daniami kuchni żydowskiej. Tamże latem śledzie siekane jadłam i chwaliłam bezprzytomnie, nawet poprosiłam o przepis i dostałam! Po powrocie z wakacji zaczęłam przepis weryfikować i w jednej jedynej książce znalazłam potwierdzenie użycia razowca do tej potrawy. Właśnie jako specjalność Litwaków.

Składniki

4 - 6 płatów śledzi lekko solonych
2 łyżki razowca żytniego ( miękisz, najlepiej wysuszony i starty),
1 duże jabłko( najlepiej reneta)
3 łyżki oleju ( NIE oliwy)
2 jajka na twardo,
1 cebula,
sok z pół cytryny,
pół łyżeczki cukru ( do smaku, czasem cala lyżeczka jest potrzebna)

Wykonanie

1.Śledzie płaty lekko solone obmyć, posiekać niezbyt drobno ( tak 2x2 cm).
2.Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać, jabłko obrać i drobno pokroić, jajka na twardo posiekać dość grubo.
3.Wymieszać siekanego śledzia, jabłko, jajka i cebulę.
4.Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, chleba i cukru, można dodać pieprzu ( nawet pieprzu cytrynowego).
5. Wymieszać skladniki z sosem i odstawić do przegryzienia ( najmniej 2 godziny).
6. Podając dobrze jest posypać zieleniną ( natka pietruszki lub selera)

_ledzie_siekane_Litwaków_cc.jpg
 

Załączniki

  • _ledzie_siekane_Litwaków_cc.jpg
    _ledzie_siekane_Litwaków_cc.jpg
    42.6 KB · Wyświetleń: 156
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Qd, a gdzie Twój widelec?
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Czy posiekane jajka dodaje się do śledzia razem z jabłkami i cebulą? Nic o nich nie ma w wykonaniu.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,922
241
63
"U Fryzjera" jadłam najlepsze ogórki kiszone jakie kiedykolwiek w życiu jadłam.
Śledzie podrzucę mamie
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
,, U Fryzjera,, wszystko jest dobre
icon_biggrin.gif

A śledzie przetestuje jeszcze przed świętami, może uda mi się przeforsować nowy smak ?

I tak, widelec jest konieczny, jest znakiem rozpoznawczym marki
icon_biggrin.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
Tak jak obiecałam
icon_smile.gif

jest widelec ( i czerwona cebula zamiast białej)

_ledzie_litwak_w_cc.jpg
 

Załączniki

  • _ledzie_litwak_w_cc.jpg
    _ledzie_litwak_w_cc.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 112

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
wśród składników jest razowiec, a w opisie wykonania go nie znalazłam. Czy ma znaczenie kiedy go dodam?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
Oczywiście wyciągam i robię. J będzie miał jutro szczupaka w galarecie ( ze słoika "Ryby z Mazur"), a ja śledzia.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,462
957
113
Oczywiście wyciągam i robię. J będzie miał jutro szczupaka w galarecie ( ze słoika "Ryby z Mazur"), a ja śledzia.
Że też wcześniej tu nie zajrzałam, Klaro, chleb ususzony, ale co z rozdrobnieniem - aha, już doczytałam, że starty. Dzięki :cook:
 
  • Like
Reakcje: qd