Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie siekane Litwaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1551824" data-attributes="member: 692"><p>Tytułem wstępu: w Kazimierzu jest restauracja &quot;U Fryzjera&quot; z daniami kuchni żydowskiej. Tamże latem śledzie siekane jadłam i chwaliłam bezprzytomnie, nawet poprosiłam o przepis i dostałam! Po powrocie z wakacji zaczęłam przepis weryfikować i w jednej jedynej książce znalazłam potwierdzenie użycia razowca do tej potrawy. Właśnie jako specjalność Litwaków.</p><p></p><p>Składniki</p><p></p><p>4 - 6 płatów śledzi lekko solonych</p><p>2 łyżki razowca żytniego ( miękisz, najlepiej wysuszony i starty), </p><p>1 duże jabłko( najlepiej reneta)</p><p>3 łyżki oleju ( NIE oliwy)</p><p>2 jajka na twardo, </p><p>1 cebula, </p><p>sok z pół cytryny, </p><p>pół łyżeczki cukru ( do smaku, czasem cala lyżeczka jest potrzebna)</p><p></p><p>Wykonanie</p><p></p><p>1.Śledzie płaty lekko solone obmyć, posiekać niezbyt drobno ( tak 2x2 cm).</p><p>2.Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać, jabłko obrać i drobno pokroić, jajka na twardo posiekać dość grubo.</p><p>3.Wymieszać siekanego śledzia, jabłko, jajka i cebulę. </p><p>4.Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, chleba i cukru, można dodać pieprzu ( nawet pieprzu cytrynowego). </p><p>5. Wymieszać skladniki z sosem i odstawić do przegryzienia ( najmniej 2 godziny).</p><p>6. Podając dobrze jest posypać zieleniną ( natka pietruszki lub selera)</p><p></p><p>[ATTACH=full]91224[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1551824, member: 692"] Tytułem wstępu: w Kazimierzu jest restauracja "U Fryzjera" z daniami kuchni żydowskiej. Tamże latem śledzie siekane jadłam i chwaliłam bezprzytomnie, nawet poprosiłam o przepis i dostałam! Po powrocie z wakacji zaczęłam przepis weryfikować i w jednej jedynej książce znalazłam potwierdzenie użycia razowca do tej potrawy. Właśnie jako specjalność Litwaków. Składniki 4 - 6 płatów śledzi lekko solonych 2 łyżki razowca żytniego ( miękisz, najlepiej wysuszony i starty), 1 duże jabłko( najlepiej reneta) 3 łyżki oleju ( NIE oliwy) 2 jajka na twardo, 1 cebula, sok z pół cytryny, pół łyżeczki cukru ( do smaku, czasem cala lyżeczka jest potrzebna) Wykonanie 1.Śledzie płaty lekko solone obmyć, posiekać niezbyt drobno ( tak 2x2 cm). 2.Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać, jabłko obrać i drobno pokroić, jajka na twardo posiekać dość grubo. 3.Wymieszać siekanego śledzia, jabłko, jajka i cebulę. 4.Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, chleba i cukru, można dodać pieprzu ( nawet pieprzu cytrynowego). 5. Wymieszać skladniki z sosem i odstawić do przegryzienia ( najmniej 2 godziny). 6. Podając dobrze jest posypać zieleniną ( natka pietruszki lub selera) [ATTACH=full]91224[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie siekane Litwaków
Bottom