- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Przepis Karola Okrasy
https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-sledziowa-z-camembertem-ziemniakami-i-porem
Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.
Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami.
Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
Na talerz wykładamy miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
Moje uwagi: całość zapiekałam w jednym wiekszym naczyniu. Nie miałam pistacji, nie dałam żadnych orzechów. Nie okrawałam camamberta ze skórki . Nie kroiłam śledzi na kawałeczki, użyłam całych płatów. Nie zrobiłam zdjęcia.....
https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-sledziowa-z-camembertem-ziemniakami-i-porem
Zapiekanka śledziowa z camembertem, ziemniakami i porem
500 g filetów śledziowych a la matias
6-7 w miarę podłużnych ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
1 por drobno posiekany
20 g obranych pistacji, albo innych orzechów
200 g camemberta
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
20 g masła
natka pietruszki do dekoracji
pieprz i bardzo delikatnie sól
300 ml śmietanki 30%
1 jajko i 2 żóltka
mleko do moczenia śledzi
PRZYGOTOWANIE
1 por rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.
Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami.
Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
Na talerz wykładamy miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
Moje uwagi: całość zapiekałam w jednym wiekszym naczyniu. Nie miałam pistacji, nie dałam żadnych orzechów. Nie okrawałam camamberta ze skórki . Nie kroiłam śledzi na kawałeczki, użyłam całych płatów. Nie zrobiłam zdjęcia.....
Ostatnia edycja: