Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie solone zapiekane z camambertem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1712537" data-attributes="member: 692"><p>Przepis Karola Okrasy</p><p><a href="https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-sledziowa-z-camembertem-ziemniakami-i-porem" target="_blank">https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-sledziowa-z-camembertem-ziemniakami-i-porem</a></p><p></p><p></p><h2>Zapiekanka śledziowa z camembertem, ziemniakami i porem</h2><h2></h2><h2>500 g filetów śledziowych a la matias</h2><h2>6-7 w miarę podłużnych ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków</h2><h2>1 por drobno posiekany</h2><h2>20 g obranych pistacji, albo innych orzechów</h2><h2>200 g camemberta</h2><h2>150 ml białego wytrawnego wina</h2><h2>2 łyżki oliwy</h2><h2>20 g masła</h2><h2>natka pietruszki do dekoracji</h2><h2>pieprz i bardzo delikatnie sól</h2><h2>300 ml śmietanki 30%</h2><h2>1 jajko i 2 żóltka</h2><h2>mleko do moczenia śledzi</h2><h2></h2><h2>PRZYGOTOWANIE</h2><p>1 por rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.</p><p> <a href="https://kuchnialidla.pl/ryneczek-lidla/owoce-warzywa/ziemniaki?returnUrl=%2Fryneczek-lidla%2Fowoce-warzywa%3Fletter%3Dz" target="_blank">Ziemniaki</a> pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.</p><p>Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami.</p><p>Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.</p><p>Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.</p><p></p><p>Na talerz wykładamy miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.</p><p></p><p></p><p><em>Moje uwagi: całość zapiekałam w jednym wiekszym naczyniu. Nie miałam pistacji, nie dałam żadnych orzechów. Nie okrawałam camamberta ze skórki . Nie kroiłam śledzi na kawałeczki, użyłam całych płatów. Nie zrobiłam zdjęcia.....</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1712537, member: 692"] Przepis Karola Okrasy [URL]https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-sledziowa-z-camembertem-ziemniakami-i-porem[/URL] [HEADING=1]Zapiekanka śledziowa z camembertem, ziemniakami i porem[/HEADING] [HEADING=1][/HEADING] [HEADING=1]500 g filetów śledziowych a la matias[/HEADING] [HEADING=1]6-7 w miarę podłużnych ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków[/HEADING] [HEADING=1]1 por drobno posiekany[/HEADING] [HEADING=1]20 g obranych pistacji, albo innych orzechów[/HEADING] [HEADING=1]200 g camemberta[/HEADING] [HEADING=1]150 ml białego wytrawnego wina[/HEADING] [HEADING=1]2 łyżki oliwy[/HEADING] [HEADING=1]20 g masła[/HEADING] [HEADING=1]natka pietruszki do dekoracji[/HEADING] [HEADING=1]pieprz i bardzo delikatnie sól[/HEADING] [HEADING=1]300 ml śmietanki 30%[/HEADING] [HEADING=1]1 jajko i 2 żóltka[/HEADING] [HEADING=1]mleko do moczenia śledzi[/HEADING] [HEADING=1][/HEADING] [HEADING=1]PRZYGOTOWANIE[/HEADING] 1 por rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. [URL='https://kuchnialidla.pl/ryneczek-lidla/owoce-warzywa/ziemniaki?returnUrl=%2Fryneczek-lidla%2Fowoce-warzywa%3Fletter%3Dz']Ziemniaki[/URL] pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje. Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami. Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut. Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki. Na talerz wykładamy miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek. [I]Moje uwagi: całość zapiekałam w jednym wiekszym naczyniu. Nie miałam pistacji, nie dałam żadnych orzechów. Nie okrawałam camamberta ze skórki . Nie kroiłam śledzi na kawałeczki, użyłam całych płatów. Nie zrobiłam zdjęcia.....[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie solone zapiekane z camambertem
Bottom