- Sie 28, 2005
- 7,876
- 1,277
- 113
Składniki:
słodkie! jabłka
chrzan w słoiku ostry, jak najostrzejszy
opakowanie serka mascarpone ( nabyć parę dni wcześniej)
śledzie płaty lekko solone a la matjas ( tylko umyć, nie moczyć!)
sumak ( opcjonalnie)
Wykonanie:
Jabłka przekroić na pół w poprzek, wybrać gniazda ( najlepiej łyżeczką do drążenia) i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia przekrojeniem do góry.
Do każdego dołka włożyć tarty chrzan ze słoika z lekka górką.
Otworzyć pudełko mascarpone, starannie odlać zgromadzony płyn ( dlatego należy nabyć serek wcześniej) , wykładać po 1 łyżce mascarpone na każde jabłko.
Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec, aż ser się zacznie rumienić.
Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
Na każde jabłko położyć kawałek śledzia, na śledzia pół łyżeczki chrzanu i posypać sumakiem.
Smacznego!
![_ledzie_na_jab_ku_z_chrzanem.jpg _ledzie_na_jab_ku_z_chrzanem.jpg](https://www.cincin.cc/data/attachments/73/73776-27ab016a8451a254c4956eee2780b0b3.jpg)
słodkie! jabłka
chrzan w słoiku ostry, jak najostrzejszy
opakowanie serka mascarpone ( nabyć parę dni wcześniej)
śledzie płaty lekko solone a la matjas ( tylko umyć, nie moczyć!)
sumak ( opcjonalnie)
Wykonanie:
Jabłka przekroić na pół w poprzek, wybrać gniazda ( najlepiej łyżeczką do drążenia) i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia przekrojeniem do góry.
Do każdego dołka włożyć tarty chrzan ze słoika z lekka górką.
Otworzyć pudełko mascarpone, starannie odlać zgromadzony płyn ( dlatego należy nabyć serek wcześniej) , wykładać po 1 łyżce mascarpone na każde jabłko.
Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec, aż ser się zacznie rumienić.
Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
Na każde jabłko położyć kawałek śledzia, na śledzia pół łyżeczki chrzanu i posypać sumakiem.
Smacznego!
![_ledzie_na_jab_ku_z_chrzanem.jpg _ledzie_na_jab_ku_z_chrzanem.jpg](https://www.cincin.cc/data/attachments/73/73776-27ab016a8451a254c4956eee2780b0b3.jpg)