- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Śledzie z majerankiem
250 g płatów śledzi lekko solonych ( tylko umytych, nie moczonych! jabłka wyciągną sól)
2 jabłka „szara reneta” i żadne inne!!!!
5 ząbków czosnku
3 łyżki suchego majeranku, przetartego
3 łyżki octu jabłkowego 5% kwasowości
4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, najidealniejszy olej „ rydzowy” ( no dobrze, zwykły rzepakowy lub słonecznikowy tez ujdzie )
Śledzie pokroić w kawałki ok. 3 cm.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, na samym końcu dodać kawałki jabłka wielkości kawałków śledzia, ale nie grubsze niż 2 mm. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 3 doby.
250 g płatów śledzi lekko solonych ( tylko umytych, nie moczonych! jabłka wyciągną sól)
2 jabłka „szara reneta” i żadne inne!!!!
5 ząbków czosnku
3 łyżki suchego majeranku, przetartego
3 łyżki octu jabłkowego 5% kwasowości
4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, najidealniejszy olej „ rydzowy” ( no dobrze, zwykły rzepakowy lub słonecznikowy tez ujdzie )
Śledzie pokroić w kawałki ok. 3 cm.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, na samym końcu dodać kawałki jabłka wielkości kawałków śledzia, ale nie grubsze niż 2 mm. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 3 doby.
Ostatnią edycję dokonał moderator: