Śledzie z rodzynkami i cynamonem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam już, bodajże z przepisu cinowego, śledzie na słodko, które bardzo mi smakowały. Postanowiłam więc zrobić i te śledzie, a przepis na nie znalazłam w przepisach Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.
Składniki
-50 dkg solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów Lisnera)
- 1 cebula (wzięłam dużą, białą, ale może być zwykła)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki miodu (miałam w domu tylko spadziowy, ale może być każdy)
- garść rodzynek
- olej słonecznikowy (myślę, że może być inny, byle bez intensywnego zapachu i smaku)

Rodzynki zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy do namoczenia. Śledzie, jeśli zbyt słone moczymy (trzeba spróbować, żeby nie pozbawić je smaku), osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy. Ja kroiłam w 3 - 4 cm kawałki. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Teraz autorzy przepisu proponują ułożyć śledzie w misce, a na nie położyć zawartość patelni i polać olejem. Tak przygotowane odstawić na 12 godzin do lodówki. Według przepisu, najlepiej podawać do nich piernik nie polany czekoladą.
Ponieważ ja robiłam je w słoiku, bo od razu nie zjadłabym takiej porcji, układałam warstwami pokrojone śledzie, przekładając je przygotowaną cebulą z dodatkami i kropiąc oszczędnie każdą warstwę olejem (kto chce, może dać do słoika trochę więcej oleju). Nie umiem powiedzieć, jak długo mogą się przechowywać, ponieważ musiałam podzielić się nimi z rodziną. Myślę jednak, że przesmażona cebula przedłuża ich okres przetrwania sporo ponad tydzień.
Tak przygotowane śledzie są bardzo smaczne i z pełną odpowiedzialnością polecam ten przepis wszystkim zwolennikom śledzi.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Do spróbowania, dobrze Seniorko, że wpisujesz tak, mimo wszystko, niecodzienne smaki (vide buraczki z pomarańczami), lubię Twoje, a przez to i moje kulinarne eksperymenty
wink.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Miło mi, że się odezwałaś i wypróbowujesz moje przepisy. Masz rację, od lat pociągają mnie niecodzienne zestawienia składników, a dania takie wypróbowuję zaraz przy nadarzającej się okazji. Przez tyle lat zawiodłam się tylko 2 razy. Zamieszczam je także na forum, a korzystają z nich przeważnie ludzie mający podobne upodobania. Dzielę się też z Wami kuchnią mniej udziwnioną, czasem pochodzącą ze starych książek kucharskich lub ciekawych daniach podawanych w zaprzyjaźnionych domach. Pozdrowienia i smacznego.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Autorzy tego przepisu sugerują podawanie tych śledzi z piernikami nie polewanymi czekoladą. Ja znalazłam na naszym forum pierniki do śledzia. Polecam chociaż przeczytanie, a dla chętnych wypróbowanie tego specjału.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy