- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Zabierając się do przygotowania jednego z moich ulubionych rodzajów śledzi, ze zdziwieniem skonstatowałam, że przepisu na nie nie wpisałam do tej pory na forum, więc niniejszym nadrabiam to niedopatrzenie, sobie przy okazji oszczędzając na przyszłość konieczności szukania starego kajetu, w którym go umieściłam wiele lat temu, przepisując z Twojego Stylu. W oryginale są to rolmopsy z suszonymi śliwkami, ale że dla mnie to zbyt pracochłonna i do tego mało podzielna wersja śledzi, uprościłam wykonanie do pokrojenia filetów i przygotowania marynaty. Oczywiście chętni mogą przygotować rolmopsy.
Składniki:
ok. 500 g filetów typu matias, krótko moczonych lub nawet jak niezbyt słone, dokładnie wypłukanych z zalewy i pokrojonych na ok. 3 - centymetrowe kawałki
ok. 150 g suszonych śliwek (u mnie przekrojonych na pół)
ok. 300 - 350 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
4 czubate łyżki miodu (lub więcej w przypadku bardziej wytrawnego wina; próbować! ( w oryginale do bardzo wytrawnego wina zalecano 250 g miodu)
ok. 100 ml octu winnego z czerwonego wina
przyprawy korzenne do smaku - kilka goździków i jagód ziela angielskiego, nieco gałki muszkatołowej i pieprzu, liście laurowe
szczypta soli i (opcjonalnie) cukru
Wykonanie:
Przygotować marynatę z wina, miodu, octu winnego i przypraw. Podgrzać, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki, a pozostałą marynatę gotować 5 minut (nie dłużej). Ostudzić!
Zalać śledzie wymieszane ze śliwkami, wstawić do lodówki. Są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale można je przygotować na 3 dni przed konsumpcją.

Składniki:
ok. 500 g filetów typu matias, krótko moczonych lub nawet jak niezbyt słone, dokładnie wypłukanych z zalewy i pokrojonych na ok. 3 - centymetrowe kawałki
ok. 150 g suszonych śliwek (u mnie przekrojonych na pół)
ok. 300 - 350 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
4 czubate łyżki miodu (lub więcej w przypadku bardziej wytrawnego wina; próbować! ( w oryginale do bardzo wytrawnego wina zalecano 250 g miodu)
ok. 100 ml octu winnego z czerwonego wina
przyprawy korzenne do smaku - kilka goździków i jagód ziela angielskiego, nieco gałki muszkatołowej i pieprzu, liście laurowe
szczypta soli i (opcjonalnie) cukru
Wykonanie:
Przygotować marynatę z wina, miodu, octu winnego i przypraw. Podgrzać, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki, a pozostałą marynatę gotować 5 minut (nie dłużej). Ostudzić!
Zalać śledzie wymieszane ze śliwkami, wstawić do lodówki. Są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale można je przygotować na 3 dni przed konsumpcją.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: