Śledzie z żurawinami Lidqi*

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
właśnie skończyłam robić dużą porcję na wigilię ;) 5 słoików
dump.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,255
5,171
113
Muszę spróbować jeszcze raz z innymi śledziami, bo te, co kupiłam okazały się niestety niesmaczne, miękkie i rozgotowane.
Ale i tak całość wyszła na tyle zachęcająco, by zaplanować powtórkę.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,737
1,945
113
Ja przed świętami też trafiłam na słoik takich miękkich i wyrzuciłam, bo wg mnie nie nadawały się do zjedzenia. Nawet nie dawały się obrać ze skóry.
Poradziłam sobie tak: wzięłam 2 połówki rozmrożonego prawdziwego matiasa, włożyłam je na około pół godziny do 5% octu i dalej zrobiłam jak w przepisie dodając dodatkowo trochę soli, bo te śledzie są bardzo mało słone. Wyszły, jak zwykle, bardzo smaczne. Oczywiście ilości dodatków zmniejszyłam odpowiednio do ilości śledzi.
 

snoo84

Member
Lut 6, 2008
18
0
0
Śledzie były przebojem zeszłorocznej Wigilii (pomimo tego, że za śledziami nie przepadamy). Bardzo smaczne i efektowne
icon_smile.gif