Śledzie zielone gotowane w zalewie.

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
1 kg filetów zielonych śledzi ,
1/2 kg cebuli, 1 mały przecier pomidorowy,
8 ząbków czosnku,2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżeczki vegety,1/2 szklanki oleju,
2/3 szklanki octu,1 i 1/2 szklanki wody,
ziele angielskie, liście laurowe.

Wszystkie składniki oprócz śledzi zagotować. Śledzie należy dzień wcześniej nasolić i lekko popieprzyć.Pokroić w 3 cm kawałki i wrzucić do gotującej się zalewy.Wszystko razem gotować 10 min.- nie dłużej.Gotowe danie ostudzić i wstawić do lodówki.Podawać na drugi dzień. Smacznego.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,269
1,830
113
Dla wyjaśnienia: w Poznaniu zielone śledzie to świeże , nie solone.
Czemu zielone? Bo na skorce dorodnych tłustych sztuk można dostrzec zielonkawą opalizację, jak na tęczowym pstrągu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy