8-10 filetów śledziowych (matiasy)
2 cytryny,
olej lub oliwa
Przyprawy:
ziele angielskie w ilości 20 szt.
ziarenka pieprzu w ilości 10 szt.
ziarenka kolendry w ilości 15 szt.
lub "Przyprawa do piernika"
listek laurowy -2-3 szt.
Śledziki moczymy w mleku 1-2 godziny, wtedy są takie mięciutkie i nie są słone. Odcedzamy,kroimy je w dzwonka. Każdego dzwonka od strony mięsistej nacieramy utartymi w moździerzu ziarenkami lub po prostu gotową przyprawą i układamy ściśle w słoiku jedne na drugich, co jakiś czas przedzielamy sporszym plastrem cytryny i listkiem laurowym.
Słoik ma być "pełniutki po brzerzek"
, na wierzchu z 3-4 plastry cytryny. Teraz całość zalewamy olejem lub oliwą, lub pół na pół tym i tym, mocno zakręcamy i do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia jemy! Polecam !!!!
2 cytryny,
olej lub oliwa
Przyprawy:
ziele angielskie w ilości 20 szt.
ziarenka pieprzu w ilości 10 szt.
ziarenka kolendry w ilości 15 szt.
lub "Przyprawa do piernika"
listek laurowy -2-3 szt.
Śledziki moczymy w mleku 1-2 godziny, wtedy są takie mięciutkie i nie są słone. Odcedzamy,kroimy je w dzwonka. Każdego dzwonka od strony mięsistej nacieramy utartymi w moździerzu ziarenkami lub po prostu gotową przyprawą i układamy ściśle w słoiku jedne na drugich, co jakiś czas przedzielamy sporszym plastrem cytryny i listkiem laurowym.
Słoik ma być "pełniutki po brzerzek"
Ostatnią edycję dokonał moderator: