Ślimaczki orzechowe

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Izolda WIELKIE DZIĘKUJĘ!
anbetung.gif

Jak tylko się zreanimuję po obejrzeniu zdjęcia Tatter lecę robić.
Matko ,normalnie już mi prawie pachną
dump.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Oj zebys wiedziala, one strasznie pieknie pachna. Z dobra kawa smakuja wrecz niebiansko. Choc moj syn twierdzi, ze z mlekiem sa najlepsze.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Już wiem jak pachniały i jak smakowały -potworki pożarły lwią część na kolację z mlekiem ,a ja z chłopem dopadliśmy resztek
icon_lol.gif

No i już nie ma
icon_redface.gif

Izoldo wielkie,wielkie dzięki,to smak mojego z dzieciństwa którego szukam od dawna
anbetung.gif

Robiłam prawie z połowy dałam 300 g maki,200g cukru (jak dla mnie zbyt słodkie ale bachorki mlaskały,że dobre) ,
250g masła i 100 g orzechów.
Ciasto było cudowne w formowaniu,takie leciutkie ale mąki jednak było zbyt mało jak na taką ilość masła -tak bardzo chciałam ,żeby mi sie udało uformować ślimaczki ,że przestałam dosypywać jak tylko przestało kleić sie do ręki
rofl.gif
.
Efekt był taki ze trochę się rozjechały na boki ale smak bosssski.
Na pewno zrobię je jeszcze jutro i to w dużej ilości.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Myszko biorę do siebie, bo pisałam kilka postów wyżej (moja wina, muszę to poprawić i umieścić w pierwszym poście), że mąkę bezpieczniej jest dodawać porcjami, ja też wczoraj wycinałam, bo przedobrzyłam z mąką, także nie uważaj się za beztalencie ja Cię proszę
anbetung.gif
. Pewnie nie doczytałaś
icon_smile.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
mmmm, nowe ciasteczka...
Margot, jedno mam pytanie, bo Izolda pisala wczesniej, ze ciut naczej smakuja toczone slimaczki, a inaczej wykrawane foremkami ( rozumiem ta teorie, odkad kupilam V-hebel
icon_wink.gif
)
I ktore Ci bardziej smakowaly? Bo obie wersje wygladaja zachecajaco...

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Nie chcę być niegrzeczna, ale może znowu byś na jakie rekolekcje się wybrała? Od tamtego czasu siostrzyczki na pewno coś nowego wymyśliły...

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Jolan @ 23 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1052197Nie chcę być niegrzeczna, ale może znowu byś na jakie rekolekcje się wybrała? Od tamtego czasu siostrzyczki na pewno coś nowego wymyśliły...
rofl.gif

Jolan muszę Cię rozczarować, ale niestety to było jeszcze za czasów szkoły średniej, chyba by już mnie nie przyjęły na rekolekcje dla młodzieży
icon_lol.gif
, a po drugie nie mam już z nimi kontaktu.

foczka

Member
Gru 19, 2007
485
0
0
Też mam chrapkę na te ciasteczka tylko ja bym orzechów włoskich dała bo mam ich dużo w domu, ciekawe czy też dobre będą.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Beda. Moje takie byly - pol na pol laskowe z wloskimi :D

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy