Śliwki do mięs

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Przepis podany przez Agnieszkę Kręglicką pewnego razu w TV. zaintrygował mnie, chociaż jeszcze go nie wypróbowałam.


Śliwki wypestkować i ułożyć w słoikach.
Do każdego słoika wsypać łyżkę cukru. Zakręcić słoik.
Pasteryzować: słoiki wstawić do garnka z wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Jak się zagotuje, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 10 minut.
Wyłączyć.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
A nie trzeba tych śliwek przed włożeniem do słoiczków moczyć przez noc w 6% occie ?
Bo ja znam i robię taką właśnie wersję śliwek do mięs. Dodaję do nich jeszcze kilka goździków, kawałek kory cynamonowej i plasterek świeżego imbiru. Bez octu, z samym cukrem też robię, ale używam do ciast i deserów.
 

AnnaMaria

Member
Paź 31, 2005
701
0
0
Joanna @ 13 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=362222A nie trzeba tych śliwek przed włożeniem do słoiczków moczyć przez noc w 6% occie ?
Bo ja znam i robię taką właśnie wersję śliwek do mięs. Dodaję do nich jeszcze kilka goździków, kawałek kory cynamonowej i plasterek świeżego imbiru. Bez octu, z samym cukrem też robię, ale używam do ciast i deserów.
własnie taki przepis podawała Kręglicka w tv , nie było tam nic o occie
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
AnnoMario - dziękuję Ci za wyjaśnienia, ale powodowana ciekawością już kilka dni temu się przekonałam, że przyrządzone w ten sposób śliwki świetnie pasują również do mięs.
icon_smile.gif