Śliwki w kremie śmietankowym

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
nie miałam czasu napisać, że tak jak obiecałam - zrobiłam to ciasto ;)
wylepiłam kruchym prostokątną foremkę, robiłam ze śliwkami, ilość śmietany zwiększyłam (duże i małe pudełko, i nie była to smietana uht), cukru mniej
icon_wink.gif

spód wyszedł mi dość twardy ale na szczęście po jednym/ dwóch dniach był zdecydowanie lepszy ;)
ciacho smaczne, szybkie, więc może kiedyś jeszcze do niego powrócę
fiesgrins.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Mała_Mi @ 28 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=895907z jogurtem nie próbowałam nigdy. Przypuszczam, ze wyjdzie raczej coś w rodzaju sernika niż kremu
Nie, wyszedł jak najbardziej krem. Do tego całkiem smaczny krem.
icon_smile.gif
Mój jogurt miał niewiele mniej tłuszczu niż zaproponowana przed Ciebie śmietana. Atutem tego deseru jest przede wszystkim ciasto - smaczne i kruche. Moim zdaniem trzy łyżki cukru to ilość absolutnie wystarczająca, ale ja zasadniczo nie lubię bardzo słodkich wypieków. Zawsze się też boję, że większa ilość cukru może powodować twardość ciasta. Do kremu następnym razem spróbuję dać zamiast mąki ziemniaczanej maizeny. Powinien być jeszcze delikatniejszy.
Reasumując - smaczny, szybki, jesienny deser.
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To się na prawdę ogromnie cieszę, że jesteś zadowolona
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Myślę, że jeszcze lepsze od śliwek będą tu jabłka czy gruszki. Delikatne, obrane ze skórek owoce bardzo mi pasują do tego kremu.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Z gruszkami wychodzi bardzo smaczne.
można by także z brzoskwiniami spróbować
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
Zrobilam 2 dni temu duza blache od piekarnika:p nie ma juz nic:( tak pyszne ze musze szybko powtorzyc
lecker.gif

robilam z rabarbarem i gruszkami (pyszne polaczenie, szkoda ze rabarbaru juz raczej nigdzie nie dostane:( ) i tak jak Joanna dodalam jogurt grecki. PYCHOTA
polecam wszystkim
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Olgo, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało
dance.gif

Mysz - no ja zupełnie nie wiem, czemu! ( to jedno z moich ulubionych ciast
fiesgrins.gif
). śliwki już są, w każdym razie u mnie. Z mrożonych tez się uda
icon_smile.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Mała MI....
Wspaniały pomysł to ciasto...Zastanawiam sie czy można te sliwki zrobić tak samo ale na cienkim drodżowym cieście...co mówi Twoje doświadczenie..warto próbowac?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie jestem pewna, czy z ciasta drożdżowego po zalaniu kremem nie zrobił by się zakalec
gruebel_2.gif

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
pyszne, mimo że moje nie do końca zgodne z oryginałem.
nie mając tortownicy 24 zrobiłam w 26, więc krem był niewysoki, takie ciasto ze śliwkami a kremem gdzieniegdzie.
Następnym razem podwójną porcję kremu zrobię.
Zdjęć nie mam, nie zdążyłam zrobić, szybko się z nim rozprawiliśmy.

we wtorek nawiedziny teściów więc chyba będzie powtórka.

Samym ciastem źle mi się wylepiało tortownicę, mało plastyczne było.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Pyyycha
lecker.gif

Zrobiłam w piatek a starczyło ledwie do sobotniego poranka. Niestety ciacho nie miało szans do końca przestygnąć w formie
icon_lol.gif

Formę miałam 28cm więc ciasto było z półtora porcji natomiast krem zrobiłam z jogurtu greckiego z całego opakowania 380g i resztę składników też proporcjinalnie zwiększyłam. Owoce w cieście to śliwki renklody.
Jak dla mnie wyszło super. Łatwe, szybkie i jakież smaczne
lecker.gif

P1050671.JPG

Załączniki

• P1050671.JPG
    P1050671.JPG
    124.1 KB · Wyświetleń: 2

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Myszka, nie wiem, mnie się tym ciastem zawsze dobrze wykleja. Jest plastyczne, ale to ciasto kruche, więc nie będzie tak "plastyczne" jak ciasto na pierogi. Tutaj nie rozwałkujesz placka i nie włożysz go w całości do formy.
icon_wink.gif

Z ciast kruchych polecam Ci jeszcze to: jest pyszne i niezawodne: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...;hl=apfelkuchen
ciesze się, że smakowało, faktycznie, przy większej formie warto zwiększyć ilość kremu.

Vanilko, przepiękne zdjęcie! Ogromnie mi miło, ze wypróbowałaś ciasto i że Ci smakuje
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
skusiłam się na to ciasto głównie pod wpływem zdjęcia Vanilki
lecker.gif
ale niestety nie wyszło mi
icon_frown.gif
ciasto było b. twarde ( chociaż w smaku maślane, dobre) a krem to już całkowita porażka- w ogóle nie zastygł, po rozkrojeniu ( czekałam z niecierpliwością aż całkiem wystygnie) wypłynął, miał postać sosu. Pewnie coś schrzaniłam ale co?? Może po prostu miałam zły dzień ( a takie ostatnio miewam ciągle
icon_frown.gif
)
Całość ogólnie była smaczna-wyjadłam "sos" z owocami ( gruszki+ śliwki) łyżeczką zagryzając spodem, który na drugi dzień stał się bardziej miękki bo rozmoczył się od tego sosu.
Spróbuję jeszcze raz bo łatwo się nie zrażam zwłaszcza, że smakowo mi odpowiadało ale co mogło być nie tak?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_eek.gif
hmm... mi nigdy krem płynny nie wyszedł. Za mało mąki dałaś?
nie wiem, chyba tylko to by mogło być powodem. Albo zmniejszyłaś ilość jajek? Zwiększyłaś ilość śmietany? Albo jajka "s" były?
icon_sad.gif

Ciasto nie powinno być twarde, jest kruche, choć nie sypkie. Jeśli wolisz "miękkie kruche" to polecam to https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...;hl=apfelkuchen - będziesz z niego zadowolona.

CYTATa takie ostatnio miewam ciągle

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzięki Mi.
Trzymałam się przepisu, jak zwykle zresztą kiedy wypróbowuję nowy pierwszy raz.
Z ciastem to najmniejszy problem, bo mam różne swoje ulubione, zastanawia mnie tylko ten krem i jakby nie to, że jestem chora a tym samym uziemiona w domu to już dziś zrobiłabym powtórkę, ale muszę się wstrzymać bo nie mam owoców ani śmietany w domu.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
analizowałam składniki: wszystko mi się zgadza. Może tylko ta mąka: łyżki nie płaskie daj, tylko takie, jak się swobodnie nabiorą, z czubkiem. Dopiszę to w przepisie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wiesz co, ja też jeszcze raz przeanalizowałam wszystko i odtworzyłam w pamięci co robiłam i co dawałam w jakich ilościach i doszłam do wniosku, że prawdopodobnie ( głowy teraz nie dam sobie uciąć, bo to było z tydzień temu) użyłam śmietanki 30% a nie 12% ( bo na pewno miałam obie w lodówce), może to to
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
gruebel_2.gif
szczerze, to nie mam pojęcia, ale nie wydaje mi się, by to miało zaszkodzić. 30 powinna się tak samo ładnie ściąć
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy