- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Śliwki ( lub inne owoce ) w kremie śmietankowym
na ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko S
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce
na krem:
śmietanka UHT 12% ok. 250g (ja zazwyczaj robię z Łowicką)
3 łyżki mąki kartoflanej, czubate
2 jajka
4-6 łyżek cukru
cukier waniliowy
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wylepić dno i boki formy do pieczenia. ( tortownica 24 cm.) Ciasto rumienimy w nagrzanym piekarniku ok.10 min.
Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.
Na zrumieniony spód wykładamy przygotowane owoce i zalewamy je sosem. Jeśli robimy ze śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście rozcięciem do góry.
Zapiekamy 30-35 min w 180st.
Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.
Edit: 30.05.2011. udoskonalona receptura ciasta.

na ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko S
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce
na krem:
śmietanka UHT 12% ok. 250g (ja zazwyczaj robię z Łowicką)
3 łyżki mąki kartoflanej, czubate
2 jajka
4-6 łyżek cukru
cukier waniliowy
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wylepić dno i boki formy do pieczenia. ( tortownica 24 cm.) Ciasto rumienimy w nagrzanym piekarniku ok.10 min.
Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.
Na zrumieniony spód wykładamy przygotowane owoce i zalewamy je sosem. Jeśli robimy ze śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście rozcięciem do góry.
Zapiekamy 30-35 min w 180st.
Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.
Edit: 30.05.2011. udoskonalona receptura ciasta.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: